Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

USA:s ex-ambassadör tänker köpa Maskinverkstadskvarteret i Vallgård

Från 2017
Uppdaterad 07.11.2017 11:48.
Skanslandet i Helsingfors
Bildtext Bruce Oreck vill köpa Maskinverkstadskvarteret i Vallgård.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Bruce Oreck vill inbjuda invånarna i Vallgård att samarbeta och hjälpa till med att utveckla och förnya Maskinverkstadskvarteret.

Bruce Oreck, USA:s före detta ambassadör i Finland, tänker köpa Maskinverkstadskvarteret i Vallgård i Helsingfors. Det är VR som äger komplexet just nu och där finns bland annat byggnader där tåg monteras och målas.

Karoliina Kuusi, Orecks informationsansvariga, bekräftar planerna för Yle.

– Målet är ett samarbete där också invånarna får ge sina idéer om hur området ska användas i framtiden. Oreck vill att grannskapet har en central roll, säger hon.

Antti Möller som representerar Konepaja-föreningen säger att förhandlingarna med VR är i full gång och han hoppas att de ska leda till en affär.

– Det här verkar som en idé som vi kan stå bakom. Vårt mål har varit att skapa ett mångsidigt center som är livligt och utvecklat i samarbete med invånarna, kommenterar Möller.

Bruce Oreck vill diskutera framtidsplanerna med områdets invånare. En invånarträff ska ordnas nästa vecka, torsdag 16 november.

I inbjudan till invånarna konstateras att området lämpar sig väldigt bra för lokala småföretagare och internationella idéer. Oreck vill att området ska fungera som ett center med möjligheter att äta, göra inköp men också lära sig och uppleva någonting nytt.

Bauhaus fick inte köpa Maskinverkstadskvarteret

Också i fjol var området på tapeten då järnaffärsjätten Bauhaus försökte köpa loss det från VR.

Målet var att bygga en affär med tillhörande parkeringsutrymmen.

Men då satte sig invånare, stadsaktivister och lokalpolitiker på tvären - och affären rann ut i sanden.

För tillfället finns evenemangs- och loppmarknadshelheten Bruno i komplexet.

Bruce Oreck fungerade som USA:s ambassadör i Finland åren 2009 till 2015. Efter det har han arbetat som föreläsare på deltid på Aalto-universitetet.

Artikeln uppdaterad. Benämningen "Konepaja-området" har ersatts med "Maskinverkstadskvarteret".

Artikeln baserar sig på Yhdysvaltojen ex-suurlähettiläs Oreck aikoo ostaa Vallilan Konepaja-kompleksin skriven av Matti Konttinen och Saara Hirvonen.

På andra språk

Diskussion om artikeln