Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sebastian Westberg håller världsklass i FMX

Från 2017
Uppdaterad 09.11.2017 14:49.
Sebastian Westberg flyger fram med sin motorcykel
Bildtext Sebastian Westberg är självlärd på FMX
Bild: Ilkka Isoluoma

I de flesta grenar räcker det med att du dyker upp i tid till träningen. Resten sköter någon annan. Och så finns det grenar där du måste börja med att bygga din egen anläggning för att överhuvudtaget kunna träna. Det är alltid lika imponerande att se graden av motivation hos utövare i grenar som inte hör till de traditionella och etablerade i vårt land.

Sebastian Westberg, 25, är för tillfället den enda freestyle motocrossföraren från Finland som håller världsklass. Han hör till en exklusiv skara på cirka 20 förare i hela världen som kan göra en framåtvolt med motorcykel.

Hans gren freestyle motocross är en kombination av tävlingsmoment, uppvisning och show där höga hopp och spektakulära trick utförs inramat i en färgsprakande show med pyroteknik och ljus. Den moderna tidens gladiatorer som utmanar sig själva och sin omgivning.

Sebastian Westberg tävlar inför fullsatt publik.
Bildtext Den moderna tidens gladiatorer.
Bild: Ilkka Isoluoma

För snart 15 år sedan utgjorde Jeppiskillen Bobo Holm och hans vapendragare en liten grupp entusiastiska FMX-fantaster som höll den finländska flaggan högt inom den extrema motorcykelsporten freestyle motocross.

Grenen var liten i Finland och det är den fortfarande. Nästan obefintlig. Då, liksom nu, fick förarna själva ordna allt från träning till tävling, sponsorer och mekaniker. I början 2000-talet hette tävlingen Camp Larsmo och ordnades på Bobo Holms bakgård i Larsmo, år 2017 heter tävlingen SebFmxFest och arrangeras på Sebastian Westbergs bana hemma på Utö i Finby, i Salo.

Sebastian Westberg gör en volt med sin motorcykel
Bildtext Bara 20 förare i världen kan göra en framåtvolt.
Bild: Ilkka Isoluoma

En generation tränad av Youtube

Följande generation har nu tagit över efter pionjären Bobo Holm. Men liksom Bobo, har även Sebastian tagit sin första trevande steg i FMX-världen genom att kolla videoklipp på Youtube. Det är här inspirationen, utmaningarna och krascherna finns, fritt för alla att lära sig av.

Det finns ingen tränare att fråga vid föreningsgården eller det lokala skidspåret, det gäller att själv hitta information och ta sig vidare genom försök och misstag.

Det känns som om priset till Årets Tränare och Årets Motiverare många gånger borde ges till Youtube. Eller kanske ändå till den lilla idrottaren som själv envetet är sin egen idrottsvaktmästare, tränare, mekaniker, mediechef, agent och vem vet vad utöver att idrotta?

Sebastian Westberrg står på händerna på sin motorcykel.
Bildtext Det gäller att hela tiden testa sina gränser.
Bild: Ilkka Isoluoma

Från soulriding till OS?

På 1970-talet önskade de stora japanska motorcykeltillverkarna stöpa om motocross till en stadionshow och miljonindustri som kallades supercross. Som en motreaktion till försöket att tvinga in motorcykelsporten i en given mall sökte de främsta förarna på fritiden gränserna för vad som var möjligt.

Det blev en lek med motorcykeln som den hittade sin inspiration i snowboard och friåkning. År 1995 släpptes den legendariska filmen Crusty Demons of Dirt och slog ner som ett bombslag: soulriding blev en riktig gren och freestyle motocross var född.

Det är en lekplats för kreativitet, där de bästa pushar gränserna för vad som är möjligt. Soulriding är den sköna termen som beskriver vad det handlar om som bäst.

Utvecklingen är snabb i den unga grenen, som kännetecknas av både passion och vilja men även förmåga att själv sälja och marknadsföra sig själv. Sebastian Westberg fick genom en publikomröstning år 2016 en plats i den mest prestigefyllda tävlingen Red Bull X-fighters och nu återstår det att etablera sig bland den yttersta världseliten.

Sebastian Westberg flyger fram med sin motorcykel
Bildtext Det gäller att kunna marknadsföra sig själv.
Bild: Ilkka Isoluoma

Precis som i snowboard finns det en världscup som inte arrangeras av de nationella motorförbunden utan snarare av kommersiella aktörer. Night of the Jumps-tävlingsserien kallas världscupen inom grenen.

Ofta är de alternativa grenarna tilltalande för den unga generationen och därmed även industrin som vill tjäna pengar genom att haka på den trenden. Därmed har allt flera extremsporter plötsligt hittat sig själva i OS; nu senast surfing, sportklättring och skateboard, som gör debut i Tokyo 2020.

Hur det kommer att gå för freestyle motocross återstår att se. I Finland finns det en liten men passionerad skara utövare men bredden, förbunden och den organiserade verksamheten saknas fortfarande. Kommer det att förbli soulriding för de passionerade eller kommer den nya generationen att kunna ta steget vidare mot en mera etablerad idrott?

Möt Sebastian Westberg i Sportmagasinet onsdagen den 8 november klockan 19.00 på Yle Fem eller nu genast på Arenan.

Sportmagasinet: Sebastian Westberg- freestylemotocrossens nummer ett - Spela upp på Arenan

Nyfiken på hur FMX såg ut för 10 år sen? Sportmagasinet var med på Bobo Holms Camp Larsmo år 2006.

Sportmagasinet: Camp Larsmo 2006 - freestyle motocrossens pionjär Bobo Holm - Spela upp på Arenan