Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Drömmen om ett gammalt hus i Östnyland

Från 2017
Gamla läkarvillan i Nickby
Bildtext Gamla läkarvillan i Nickby förfaller.
Bild: Leo Gammals

Drömmer du om ett hem eller renoveringsobjekt på landsbygden?
Då ska du höra dig för efter kommunala fastigheter som står tomma. Med lite tur kan du också rädda ett 1800-talshus mitt inne i stadskärnan.

Under de senaste tio åren har Sibbo kommun, Borgå stad och Lovisa stad varit tvungna att minska på sina utgifter. Ett sätt att spara på har varit att sälja gamla fastigheter.

När kommuner centraliserar och företagare överger sin affärsverksamhet lämnar de ofta efter sig hus och byggnader som får stå tomma i många år.

För tio år sedan fanns det ingen efterfrågan på stora kommunala byggnader på landsbygden eller i städerna. Under de senaste tre åren har det skett en markant förändring.

Valkom Kvartersskola hösten 2016
Bildtext Valkom kvarterskola är i dag någons hem.
Bild: Yle/Stefan Härus

År 2014 hade Lovisa stad tio fastigheter till salu. I dag finns en kvar. För två år sedan hade Sibbo kommun sju fastigheter till salu.

- I dag är alla sålda eller uthyrda. En drogs bort för att vi ansåg att vi hade markanvändningsbehov. En revs och läkarvillan eller Runebergs daghem är den sista på listan som är tänkt att går mer i form av byteshandel, säger kommundirektören Mikael Grannas.

Även Borgå stad har lyckats sälja flera skolhus på landsbygden och värdefastigheter i empirekvarteren och i Gamla stan. De flesta köps av privatpersoner som renoverar dem till hem.

Borgå stad vill sälja värdefastighet mittemot Runebergs hem
Bildtext Den förra konstskolan i Borgå är i dag två stora lägenheter.
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Men hus från 1800-talet får samtidigt stå tomma och förfalla mitt inne i stadens centrum.

Ett mycket omtalat objekt är jugendhuset på Biskopsgatan 15 i Borgå som har fått förfalla. Det är visserligen drabbat av mögel- och fuktskador men har kunnat renoveras flera gånger om under de tio åren det har stått tomt.

Gamla hus ska inte stå tomma

Borgåarkitekten Lauri Rissanen och restaureringsmästaren Airi Kallio är på det klara med att gamla hus inte ska inte stå tomma, till exempel huset på Biskopsgatan 15.

- Om man inte vill renovera med skattebetalarnas pengar så ska man sälja till någon privatperson som är intresserad av att restaurera huset, säger Kallio.

Arkitekten Lauri Rissanen på trappan vid Biskopsgatan 15 i Borgå.
Bildtext Arkitekten Lauri Rissanen vid Biskopsgatan 15.
Bild: Leo Gammals

För tio år sedan försökte Lauri Rissanen köpa fastigheten för 280 000 euro. Tanken var att renovera huset till bostad och lokaler för arkitekbyrån.

- Jag tänkte att jag kunde skydda huset genom att köpa det. Jag visste att det skulle kosta ganska mycket att renovera men att huset i sig är mer värt än köpesumman och renoveringen tillsammans, säger Rissanen.

Staden valde att inte sälja fastigheten. Dåvarande stadsstyrelseordförande Matti Nuutti (SDP) ansåg att anbudet var för lågt om inte Rissanen samtidigt skulle gå med på att flytta bort huset.

Fastigheten på Biskopsgatan 15 har stått tom i tio år.
Bildtext Fastigheten vid Biskopsgatan 15 är i behov av restaurering.
Bild: Leo Gammals

Fastigheten är fortfarande till salu men Rissanen är inte längre intresserad. Det är fortfarande aktuellt med en flytt, men enligt lokalitetsdirektör Börje Boström har ingen hittills visat intresse för huset.

- Det skulle vara optimalt att köpa det på ställe och flytta det själv, men staden förbereder sig för att flytta huset själv och sedan sälja det.

Tomma hus skrämmer

Kråkbon och spökslott kallas ofta gamla hus som står tomma och förfaller. I höstmörkret kan det kännas direkt obehagligt att gå förbi dem.

- Jag tror att folk upplever tomma hus som sorgliga. Nattetid kan husen också vara skrämmande, säger arkitekten Lauri Rissanen.

dimma över glyckauf och mannerheimgatans bro i borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

När Rissanens barn var små undrade de varför restaurangbåtarna vid Ågatan var mörklagda och tomma på vintern. De upplevde det skrämmande.

Tomma hus utsätts lätt för vandalism och förfular gatubilden om de inte underhålls.

- Nog förfular det ju så klart byabilden och påverkar både imagen och stämningen negativt i det område där det finns en eller flera tomma fastigheter, säger Mikael Grannas.

Klotter på läkarvillans veranda.
Bildtext Klotter på den gamla läkarvillans veranda i Nickby.
Bild: Leo Gammals

- Det betyder ofta samtidigt att gården ser lika hemsk ut och i något skede börjar det ske vandalism. Det kommer graffiti och fönster söndras. Det blir till och med en risk för närsamhället om de samlar personer som använder olika rusmedel.

Kommuner och städer är skyldiga att sköta om sina tomma fastigheter också när de är drabbade av mögel- och fuktskador.

Redan utan större reparationer betalar kommunerna i snitt 15 000 euro varje år för värmekostnader och fastighetsskötsel.

Kartongfabriken i Lovisa står tom.
Bildtext Gamla kartongfabriken i Lovisa ska en dag bli bostadsområde.
Bild: Leo Gammals

När det gäller privat egendom är det inte mycket en kommun kan göra. Sista utvägen är tvångsinlösning, men då måste kommunen kunna påvisa andra planer för fastigheten i fråga.

Enligt Mikael Grannas är det svårt för en kommun att motivera ekonomiskt stöd till privatpersoner för att hjälpa dem rusta upp ett hus som förfaller. Men kommunernas egna tomma fastigheter måste underhållas i väntan på ny användning eller försäljning.

Husköp i sikte

Hur går man då till väga för att visa intresse för ett hus som kommunen inte längre behöver?

Östanåparken i Nickby eller det forna sjukhusområdet är ett område med öde hus som förfallit.

I ändan på Runebergsgränden står den gamla läkarvillan som ännu för två år sedan inhyste Runebergs daghem.

Läkarvillan i Nickby står tom.
Bildtext Gamla läkarvillan i Nickby har potential.
Bild: Leo Gammals

- Du ska kontakta vår tekniska sektor där vi har lokaltjänsterna som förvaltar och ansvarar för våra kommunala fastigheter. De bedömer om det är en fastighet som vi behöver till nånting. Runebergs daghem är en som vi inte behöver så då skulle det vara en förhandlingsfråga ifall den inte är offentligt till salu via en fastighetsförmedlare som den nu inte är, säger Grannas.

När det är fråga om en förhandling krävs minst en opartisk utredning, gärna två, som köps utifrån för att göra en utvärdering. Det här för att kunna garantera att fastigheten säljs till ett gängse pris.

Läkarvillans veranda med pelare.
Bild: Leo Gammals

I praktiken skulle det nu vara möjligt att lägga ett anbud, men innan kommunen kan fatta beslut behövs utredningen som bilaga till beslutsförslaget som i sin tur godkänts av kommunstyrelsen.

Sibbo kommun är själv intresserad av att förhandla till sig ett en byteshandel där läkarvillan byts ut mot en närliggande tomt för att utvidga skolomårdet.

Renoveringstrend i Östnyland

Det pågår en renoveringstrend i hela Östnyland. Folk mellan 30 och 50 år köper gamla hus i till exempel Nickby, Borgå och Lovisa. Flera strävar dessutom efter att renovera på traditionsenligt vis.

Fastigheter till förmånliga priser finns det gott om, både kommunala och privata.

För två år sedan hade Lovisa stad tio osålda fastigheter, bland annat kommunhusen i Pernå och Strömfors, kvarterskolan i Valkom, hälsogården och tandvårdens lokaler i Strömfors.

Kommunhuset i Pernå
Bildtext Kommungården i Pernå såldes i somras.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Tack vare aktiva mäklare har staden lyckats sälja nio av dem. Köparna har varit utsocknes personer i behov av stora fastigheter.

I somras såldes till exempel den gamla kommungården i Pernå på 371 kvadratmeter för 80 000 euro. Enligt Ulf Blomberg, teknisk direktör i Lovisa, har prisnivån legat på i snitt 100 000 euro per fastighet.

Hitta rätt fastighetsförmedlare

När en kommunal fastighet säljs offentligt sker det genom en auktion eller till ett fastlagt pris som alla kan ge anbud på. Då går köpet via en fastighetsförmedlare.

- Det är Östra Nylands fastighetsförmedling som sköter om försäljningen i Lovisa. De som ringer direkt till oss har vi bett ta kontakt med dem för att inte göra det tvetydigt och invecklat, säger Ulf Blomberg, teknisk direktör i Lovisa stad.

Noppa fungerade tidigare som ungdomsgård i Strömfors.
Bildtext Den tidigare ungdomsgården i Strömfors är fortfarande till salu.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Det är inte så lätt att hitta information om vilka fastighetsförmedlare Borgå, Lovisa och Sibbo har avtal med. Alla kommunala fastigheter är inte listade och hittas till exempel inte med sökord på nätet.

På kommunernas egna webbplatser får du främst information om lediga tomter, hyresbostäder och boendetjänster. Man skyltar gärna med nya bostadsområden och utvecklingsprojekt men uppgifter om tomma fastigheter saknas.

Måste du som köpare nödvändigt veta om det är en kommun eller en privatperson som säljer? Det kan vara relevant att veta om någon har lämnat in besvär mot försäljningen eller om det har slarvats med underhållet.

Borgå stads hyreslägenheter vid Fredsgatan 37
Bildtext Staden slarvade med underhållet vid Fredsgatan 37, men i dag är huset sålt.
Bild: Yle/Carmela Walder

Borgå stad har ett rätt dåligt rykte om sig för att slarvat med att underhålla fukt- och mögelskadade byggnader. Staden har också internt prickats för att inte ge säljobjekten tillräcklig synlighet.

Bland annat Centerns Outi Lankia har krävt att alla säljobjekt borde läggas ut på Borgå stads egen webbplats för en viss tid. En åtgärd som en tidigare stadsstyrelse fattade beslut om, men som aldrig verkställdes.

Ingen regel utan undantag

När du väl har hittat ditt favoritobjekt behövs en ändring i detaljplanen eller ett undantagslov innan du får lov att renovera huset.

Din fastighet står sannolikt på en så kallad Y-tomt för offentliga byggnader i detaljplaneområdet.

Kråkö skola i Borgå
Bildtext Kråkö skola i Borgå är till salu med undantagslov.
Bild: Yle

Miljö- och byggnadsnämnden fattar beslut om undantagslov från markanvändnings- och bygglagens bestämmelser, men lovet kan ha sina begränsningar.

- En del av fastigheterna är skyddade i detaljplanen, men inte lokalerna inuti. Undantagslovet kräver ändå att verksamheten är något som passar in i omgivningen, påpekar Ulf Blomberg.

Motgångar och tålamod

Många har lyckats med att restaurera gamla byggnader och gett tomma hus en ny framtid. Det kan ta tid och kräva en god budget, men redan inom ett par år kan fastigheten ha omvandlats till ett trevligt sommarhus för hela familjen.

Kråkö skola är sliten och målfärgen flagar
Bildtext Färgen på brädfodringen slits snabbt på gamla hus.
Bild: Yle/Carmela Walder

Att förvandla en gammal skola eller hälsocentral till restaurang kan däremot vara ett större och tyngre projekt.

För två år sedan hade företagaren Martin Tillman avsikter att köpa Lill-Pellinge skola av Borgå stad.

Tillmans restaurang på Pellinge.
Bildtext Martin Tillmans restaurang i Pellinge.
Bild: Marcus Nordström

Tanken var att öppna en till restaurang tillsammans med sonen Rikhard.

Köpet hade kunnat genomföras utan problem, men papperskriget i samband med eventuell EU-sponsorering för inredning och renovering blev dessvärre för mycket.

- Jag känner till de där grejerna så jag visste att det tar ungefär fyra-fem år innan det kommer beslut och det är för länge, säger Tillman.

Fiskare Martin Tillman på Pellinge i Borgå.
Bildtext Martin Tillman orkade inte med all EU-byråkrati.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Förutom tålamod är det viktigt med en klar vision för vad man vill med ett gammalt hus.

- Ett gammalt hus kan inte renoveras om det inte finns en option på vad dess funktion ska vara. Man kan inte renovera för renoverandets skull. Man måste först besluta om det är ett hem eller en lokal för allmänheten, säger restaureringsmästaren Airi Kallio.

Restaurerare Airi Kallio i sitt tehus i Borgå
Bildtext Airi Kallio har restaurerat fem gamla trähus.
Bild: Leo Gammals

- Om det blir en allmän lokal så kommer också alla besvärliga EU-bestämmelser med krav på olika toaletter, luftkonditionering och invaramper, även om du har en byggnad som är skyddad enligt lagen om skydd av byggnadsarvet.

Men byråkrati och frustration stod inte i vägen när Airi Kallio lät rusta upp Kapellet i Lovisa. Det tog fyra år och kostade en förmögenhet, men kunde invigas som sommarrestaurang 2012.

Kapellparken i Lovisa
Bildtext Kapellet i Lovisa.
Bild: Yle/Sune Bergström

- Det var relativt lätt att söka lov för restaureringen, men slutgranskningarna är omänskliga och inte verklighetsbaserade när gäller det gamla hus. I Sverige förstår man bättre att uppskatta gamla hus och gårdar än här, menar Kallio.

Diskussion om artikeln