Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Posten satsar på paket – snart har Finland näst flest paketautomater i Europa

Från 2017
Uppdaterad 07.11.2017 14:17.
Postanställd plockar in paket i paketautomater.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Posten spår att näthandel är framtidens melodi och öppnar därför tusen nya paketautomater. I Europa är det då endast Tyskland som har fler automater.

För tillfället har Posten 500 paketautomater. De första togs i bruk 2011.

De nya automaterna kommer främst att placeras i stora städer och köpcenter, men de kan också dyka upp till exempel i de allmänna utrymmena i ett höghus.

De nya automaterna installeras i etapper fram till 2019. Ett nytt koncept är att också måltider kan levereras till automaterna.

Bättre digital uppföljning

Förutom fler automater kommer Posten också att utveckla möjligheten att digitalt följa med brevtransporter.

Att följa med paketens rutt har varit möjligt i flera år men vanliga brev, tidningar och reklam har fått färdas oövervakade. Nu tar Posten i bruk 2D-identifikation.

– Vid behov kan vi vidta snabba åtgärder, till exempel ändringar i rutten, och på så sätt förbättra kvaliteten och kundupplevelsen, säger direktör Olli Nevanlinna.

Den här typen av uppföljning har tidigare utvecklats i USA och Holland.

Ny strategi fokuserar på näthandel

Posten offentliggjorde sin nya strategi på tisdagen. Den grundar sig till stor del på uppskattningen att näthandeln kommer att växa med tio procent årligen.

I år räknar företaget med att det kommer att slå alla tidigare paketrekord. I fjol levererade Posten kring 34 miljoner paket.

Posten har tidigare meddelat att företaget har fyra strategimål. De här målen är framgång inom näthandeln, bevarande av brevens betydelse, förnyande av servicekulturen och utnyttjande av digitaliseringen i syfte att förbättra tjänsterna.

Diskussion om artikeln