Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Efter att ha sålt skivor i 40 år ser Pekka Eronen alltjämt en framtid även för cd-skivan

Från 2017
Uppdaterad 07.11.2017 21:40.
Pekka Eronen bakom disken i sin skivaffär
Bildtext Pekka Eronen bakom disken i sin skivaffär
Bild: Ralf Sandell

För musikdiggare med tycke för afro-amerikansk rytmmusik - jazz och soul - och i synnerhet karibiska rytmer och latinamerikanskt, har skivhandlaren Pekka Eronen med åren blivit ett begrepp. Denna höst firar han 40 år i branschen och det är en bra orsak att bestämma träff i hans affär nere i Femkanten i Helsingfors för en pratstund.

Under årens lopp har han sett många förändringar. Den största omvälvningen är Internet. Men också cd-skivan har kommit - för att nu åter vara på väg att försvinna? Medan vinylskivan har kommt tillbaka för att stanna.

Pekka är redo och lägger till att börja med på en favoritdubvinyl på skivtallriken.

Augustus Pablo: Africa Must Be Free By 1983 Dub
Bildtext Skivomslag - Augustus Pablo: Africa Must Be Free by 1983 Dub
Bild: Ralf Sandell

Allra först är han noga med att precisera lite om det där med fyrtio år:

- Ja, för att vara exakt, så har jag själv varit med här sedan den 1 januari 1980, påpekar Eronen.

Affären i Femkanten grundades av Jaakko Hänninen och det var just hösten 1977 det.

- Vid dessa tider turade jag själv bakom disken på Hiltunens bokantikvariat i Hagnäs, berättar Eronen vidare, så ganska nära fyrtio år i branschen blir det nog för mig också.

En tid före Internet

Under dessa år är det förstås mycket som har förändrats och om Internet utan vidare är den största revolutionen under senare år, så fanns det inte ännu för 30-40 år sedan.

Ja, eller på sin höjd i tankarna hos någon datanörd, skrattar Pekka Eronen.

Före webben var det postorderkataloger som gällde. Där listade skivbolagen sitt utbud och beställningarna gjordes per telefax.

Men för Eronen kom också begagnade skivor snabbt med i bilden:

- Så vi var också beroende av vad som kom in i den vägen. Och i själva verket är vi allt mera på väg tillbaka mot det här i och med vinylskivornas återkomst.

Som en följd av det här har också handeln med begagnade lp-skivor fått ett uppsving. Det finns igen en stor efterfrågan på gamla albumklassiker på vinyl och mellan skivaffärerna råder det en viss konkurrens på området.

LP-skivor i affär
Bildtext Begagnade vinylskivor
Bild: Yle/Otto Helminen

Nu när det har varit mycket tal om vinylskivans återkomst har det lett till en missuppfattning bland somliga, att alla gamla lp-skivor skulle vara värdefulla.

Pekka Eronen

- Utbudet av kvalitetsskivor i vinylform är rätt begränsat, säger Eronen. Däremot finns det ett klart överutbud av skräpskivor i dåligt skick; billighetssamlingar och bästsäljare från förr, vill ingen seriös handlare eller samlare veta av idag.

Nu när det har varit mycket tal om vinylskivans återkomst har det lett till en missuppfattning bland somliga, att alla gamla lp-skivor skulle vara värdefulla.

Så är det alltså inte. Men nu har vi gått händelserna lite i förväg, för det här med vinylskivans återkomst hade jag tänkt spara till senare. Så jag får återkomma

Specialmusik – vad är det?

Ända från början, eller åtminstone så länge som jag minns, från mitten av 1980-talet, har Eronen alltså förknippats med specialmusik som jazz och soul och i synnerhet reggae, dub och latinamerikanska rytmer.

Men skivhandlaren själv förhåller sig i själva verket lite tveksam till termer som specialmusik. För honom handlar det helt enkelt om det vardagliga brödet:

- Det är den här musiken jag har haft som hobby ända sedan 1960- och 70-talsskiftet, berättar Eronen; jazz och den tidens popmusik, till och med klassiskt i någon mån

Så det är ganska långt den egna smaken som dikterar utbudet. Det har jag försökt hålla fast vid, även om jag ibland har fått ge efter lite grann.

Pekka Eronen

Så kallad svart rytmmusik i vidare bemärkelse, soul, men också reggae och salsa, som en samlingsterm för allehanda latinamerikanska rytmer, kom med i bilden kring mitten av 1970-talet.

- Så det är ganska långt den egna smaken som dikterar utbudet. Det har jag försökt hålla fast vid, även om jag ibland har fått ge efter lite grann, skrattar Eronen.

”Vanliga lyssnare” och ”vanlig musik”

Och för all del består ju inte kundunderlaget av enbart musiksnobbar och jazzhipsters, utan visst kommer det in en och annan ”vanlig lyssnare” då och då. Hur man nu sedan definierar en vanlig lyssnare och vanlig musik?

- Jo, det är inte alldeles lätt det där och ibland kommer det in kunder som efter ett tag (i all välmening) kan utbrista, att ”har du inte nån vanlig musik här”?

När den här herremannen kom in råkade jag ha på en skiva av Prince Far I, en jamaicansk vokalist och ”toastare”, som reciterar bibelverser över tunga dub-rytmer.

Pekka Eronen

”Vanlig” inom citationstecken, alltså. För Pekka Eronen är det hur som helst en ära att få betjäna alla slags kunder och speciellt roligt tycker han det är om han lyckas väcka någons intresse för det som råkar vara just hans specialgebit.

Á propos det har han också en bra anekdot att berätta om en kund som kom in för att fråga om något oratorium av Händel. Till saken hör att Eronen också har ett brett urval klassiskt i sin affär:

- Men när den här herremannen kom in råkade jag ha på en skiva av Prince Far I, en jamaicansk vokalist och ”toastare”, som reciterar bibelverser över tunga dub-rytmer.

- Han blev eld och lågor, glömde bort Händel och ville genast veta vem det är som sjunger. Numera är han stamkund hos mig och den där episoden hör nog till höjdpunkterna i min karriär, säger Pekka belåtet.

Som exempel på ett par skivor som under årens lopp har sålt bra och som gått hem bland ett mycket brett urval kunder, lyfter han fram i synnerhet den jamaicanska gitarristen Ernest Ranglin och hans skiva Below the Bassline (klicka på bilden för att lyssna) och den amerikanska sångerskan Eva Cassidys Live at Blues Alley.

Cd:n tar över

Men om vi redan inledningsvis var inne på webben, så var jag också nyfiken på vilka andra stora förändringar som Eronen sett under årens lopp. Då är det först och främst cd:n han lyfter fram.

- Den kom ut på marknaden i början av 1980-talet och kring mitten av decenniet började begagnade cd:n komma i retur till affären, minns Eronen och till en början rymdes hela cd-utbudet i en låda med ca 30-40 cd-skivor.

Då var det ännu rätt få kunder som hade cd-spelare och många förundrade sig över vad det var för konstigheter. Så småningom, in emot 1990-talet tog det nya formatet helt och hållet över marknaden och åsidosatte på många håll för en tid vinylen. Till Pekka Eronens förundran:

- Jag kunde inte förstå vad människorna höll på med, som ville göra sig av med sina vinyler. Och idag förstår de nog inte själv heller.

Skivhandlare Pekka Eronen
Bildtext Pekka Eronen tar av sig glasögonen
Bild: Ralf Sandell

Så tiden har visat att Eronen hade rätt då han delvis som en protest tog ett lån och investerade en stor summa i dåtidens mark på nya hyllor för vinylskivor. Det lånet är vid det här laget också återbetalt.

Men har cd:n numera någon framtid?

Visserligen är Eonen inte heller den som likt somliga andra begagnat skivhandlare och samlare, ser ner på cd-formatet När jag frågar om han ser någon framtid för cd:n idag, svarar han:

- Jo, jag tror den har en framtid. Fortfarande ser jag den som ett mycket behändigt format, menar Eronen.

Och om man inte jämför med vinylskivan utan med nedladdningar, så nog är ju cd:n ett fysiskt objekt med konvolut, texter, historia och allt det där. Så visst finns det mycket som talar för den, slår han fast.

Jo, jag tror den har en framtid. Fortfarande ser jag den som ett mycket behändigt format.

Pekka Eronen

I samma veva kommer han med ett tips om högklassiga cd-samlingar:

- Det finns ett brett urval kvalitetsutgåvor på marknaden, som hugade köpare nu kan komma över till mycket rimliga priser, i synnerhet begagnat.

Vinylskivan håller handeln vid liv, men hur länge?

Vad gäller den revival för vinylskivan, som vi redan var inne på och som, menar Eronen att den eventuella falska hype, som i något skede skapade en lite skev bild av en trots allt marginell företeelse, nu börjar vara förbi:

- Åtminstone sett ur mitt perspektiv från Femkanten, är vinylen på allvar tillbaka nu och även om det delvis är frågan om ett hipsterfenomen, så uppfattar jag nog de ungdomar som handlar vinylskivor idag som verkliga entusiaster som älskar musik och alltid kommer att lyssna på skivorna.

Dominik Bartmanski har en ansenlig samling vinylskivor.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Dels handlar det också om äldre samlare som efter att eventuellt ha övergett sina vinylskivor för cd:n, nu igen köper tillbaka de gamla, kära lp-skivorna.

Kom tillbaka om tio år när affären fyller 50!

Pekka Eronen

Så på det hela taget ser Pekka Eronen att det är vinylskivorna som kommer att hålla affären vid liv också i framtiden. När jag frågar hur länge han tror att han kommer att vara med, tvekar han till en början:

- Ja, jag är sextio nu och det lär nog inte bli aktuellt att gå i pension på ett tag, så… tja, det är svårt att säga.

Men sedan kommer svaret bombsäkert:

- Kom tillbaka om tio år när affären fyller 50, säger han med ett skratt.

P.S. Det överraskande sorgebudet om Ilkka ”Emu” Lehtinens frånfälle i grannbutiken Digelius lägger sordin på feststämningen i Femkanten. Men den här intervjun gjordes ursprungligen en vecka innan.

Diskussion om artikeln