Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här övar Botby grundskola på inrymning i en farosituation - "Det ska vara en situation som är så autentisk som möjligt"

Från 2017
Joonas Andreasen , Aure von Zansen och Ivar Bremer i Botby grundskola.
Bildtext Eleverna Joonas Andreasen, Aure von Zansen och Ivar Bremer i Botby grundskola tycker att det är bra med en inrymningsövning.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Botby grundskola i Helsingfors övar varje år inför ett yttre hot. Eleverna tycker övningen är spännande men också bra.

Minst en gång om året övar Botby grundskola på inrymning. Då hörs ett larm i högtalarna och eleverna uppmanas ta sig in.

I en del fall går övningen ut på att att eleverna ska samlas tillsammans inomhus, andra gånger ska de gå in i ett klassrum. Alla dörrar och fönster ska stängas.

- Det känns lite speciellt när man tänker på att det skulle kunna hända. Så det är så att man tar det på allvar, säger niondeklassaren Joonas Andreasen.

Fokus: De här övningarna gör våra skolor säkrare - Spela upp på Arenan

Olika sorters faror

Övningen handlar om yttre hot; det kan vara fråga om att en hotfull person rör sig utanför skolan eller att det skett en kemikalieläcka.

- Det är spännande om man tänker på saken. Om man faktiskt fantiserar sig in i den där situationen att det är någon fara där ute, så upplever man det på ettt annat sätt än om man bara följer med de andra, säger Ivar Bremer.

- Det är en förberedelse för en potentiell farosituation så det känns egentligen väldigt bra att skolan är förberedd på sådana här saker och visar eleverna vad som ska göras i en sådan här situation, säger Aure von Zansen.

stig hemming är lärare i botby grundskola
Bildtext Lärare Stig Hemming är säkerhetsansvarig på Botby grundskola.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Om eleverna övar på att samlas tillsammans inomhus ska alla ställa sig klassvis i alfabetisk ordning. Då kan lärarna kolla att alla är på plats.

- En del av våra övningar är sådana att eleverna inte nödvändigtvis vet om den på förhand. Det ska vara en situation som är så autentisk som möjligt. På lågstadiet berättar vi lite mera om att vi kommer att ha en sådan här övning för att minska på dramatiken, säger lärare Stig Hemming som är säkerhetsansvarig på skolan.

Yle Huvudstadsregionen: Botby grundskola övar inrymning

8:16

Diskussion om artikeln