Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oro bland vårdstuderande när datasystem kraschade - reserverade praktikplatser försvann

Från 2017
Arcada i Helsingfors i november 2015
Bildtext Bland annat vårdstuderande vid Yrkeshögskolan Arcada påverkades av datastrulet.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På natten till tisdagen kraschade det datasystem som studerande inom vårdbranschen använder för att boka sina praktikplatser. Under ett tag fanns det oro om att informationen gått förlorad.

Finländska vårdstuderande på yrkeshögskolor använder sig av en ny datatjänst för att boka sina praktikplatser.

Under måndagen hade hundratals studerande bokat in praktik som hör till deras utbildning. På tisdagsmorgonen hade de reserverade platserna försvunnit och hela tjänsten låg nere. Det ledde till några oroliga timmar medan situationen reddes ut.

Praktiken ska inledas i början av nästa år.

– Det fanns en del oro bland studenterna, men vi har informerat om läget och det verkar nu som att det kommer att reda upp sig, säger Pernilla Stenbäck, examensansvarig lektor för barnmorskeutbildningen vid yrkeshögskolan Arcada.

Återställer säkerhetskopior

Många studenter var upprörda eftersom det finns stor konkurrens om de mest attraktiva praktikplatserna, och för att praktiken är nödvändig för att de ska kunna slutföra sina studier.

Enligt jobiili.fi gjordes säkerhetskopior av praktikplatserna under natten till tisdagen och de håller nu på att återställas.

Även om tjänsten även används av svenskspråkiga studerande så finns uppdateringarna om tjänstens situation endast på finska. Det har ändå inte varit ett problem för de svenskspråkiga studenterna vid Arcada.

– Vi har informerat alla studenter personligen om läget på deras eget modersmål. Det här är så pass viktig information att vi har sett till att alla har haft tillgång till den, säger Stenbäck.

Nöjda med systemet

Förutom nattens trubbel har man varit nöjda med det nya systemet.

– Det har blivit mycket enklare att ordna praktikplatser och också under måndagen när bokningarna gjordes fungerade allt felfritt. Vi är ganska lugna över situationen, säger Stenbäck.