Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenska Yle tar vatten över huvudet på näsdagen – hjälp oss vinterbada och ge ett barn en chans till ett bättre liv

Från 2017
Uppdaterad 10.11.2017 10:53.
Illustration till Näsdagen, fem programledares ansikten inklistrade på en illustration.
Bildtext Kati Enkvist, Frida Frankenhaeuser, Ted Urho, Malin Valtonen och Marie Söderman leder de fem regionala morgonprogrammen i Svenskfinland.
Bild: Yle/Jenny Kähärä

Att ge ett barn läskunnighet kostar 10 euro. För samma summa får tre skolbarn skolmaterial. En tia till ger 50 barn skydd mot polio, mässling och stelkramp.

- Det är det näsdagen handlar om. Att samla in pengar till de allra mest utsatta barnen i världen. Därför vill Svenska Yle vara med, säger Gunilla Celvin som håller i trådarna på Svenska Yle under näsdagen.

Via nio olika biståndsorganisationer går de insamlade medlen till långvarigt biståndsarbete i Afrika, Asien och Sydamerika.

- Yle är med i näsdagen på olika sätt, främst via sina program men också med egna näsdagsteam. I år utmanar Yle Vega Yle X3M. Vem kan samla in mera pengar till en god sak?

Det här gör kanalerna genom att utmana både sina kända röster och kända gäster i vinterbad. Ju mera pengar lagen samlar in desto mera vinterbad blir det. Hela dagen streamas live på Yle Arenan och hörs på radio.

Gäster och frusna fötter för den goda saken i Vasa och i Helsingfors

Team Vega värmer bastun och vinterbadarna på Sandö i Vasa och team X3M i utomhuspoolen i Helsingfors, från arla morgon till kväll, fredagen den 10 november.

- Du kan följa med hur det går i realtid via bland annat Yle Arenan, berättar Yle Huvudstadsregionen programvärd Ted Urho som är en av dem som sannolikt får ta sig ett svalkande novemberdopp.

Med sig har han Frida Frankenhaeuser (Borgå), Malin Valtonen (Ekenäs) och Marie Söderman (Åbo). De får också hjälp av Vega Österbottens förmiddagsvärd Pia Lagus och Tongåvans Camilla Kivivuori.

Tre profiler tittar fram bakom ett stenblock i hamnen.
Bildtext Magnus Hansén, Jonathan Granbacka och Pia Lagus förbereder sig för årets dopp!.
Bild: Yle / Roger Källman

Näsdagssändningen kan du se på Yle Arenan med start klockan 8 och den hörs också på Yle Vega längs med dagen. Kati Enkvist (Vasa) håller dig varmt sällskap i Yle Vega-studion hela morgonen och slår resten av programvärdarna följe senare.

Klockan 13 tar Magnus Hansén och Jonathan Granbacka över badbryggan och fortsätter samla in pengar.

I Helsingfors gör Yle X3M samma drabbning med sina inbjuda gäster vid utomhusbassängen Allas bredvid Salutorget.

Delta genom att heja på ditt näsdagslag

Utöver att du kan småle åt de frusna vinterbadarna kan du delta i näsdagsinsamlingen genom att heja på det lag du tycker klarar sig bättre - Vega eller X3M.
Mera info hittar du i faktarutan.

Näsdagen 2017

Näsdagen arbetar för att de mest utsatta barnen i världen ska få en möjlighet till ett gott liv. De insamlade medlen går till nio olika biståndsorganisationer som hjälper barn och barnfamiljer i utvecklingsländer i Afrika, Asien och Sydamerika.

Skola, utbildning och hälsa är fokusområden. För 10 euro ger du ett barn möjlighet att lära sig att läsa eller skolmaterial och tre barn. Mera om vart pengarna går kan du läsa på näsdagen.fi

Yle Vega och Yle X3M utmanar varandra i vem som kan samla in mest pengar för Näsdagen.

Heja på Yle Vegas team
Skicka ett SMS med texten VEGA till numret 16499.
Du stöder näsdagsinsamlingen med 10 euro.
Du kan också delta i insamlingen här.

Heja på Yle X3M
Skicka ett SMS med texten X3M till numret 16499.
Du stöder näsdagsinsamlingen med 10 euro.
Du kan också delta i insamlingen här.