Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS ett tydligt mål för målkungen Tolvanen: ”Nu gäller det att ta chansen"

Från 2017
Uppdaterad 07.11.2017 18:12.
Eeli Tolvanen.
Bildtext Eeli Tolvanen gör sin A-landslagsdebut mot Ryssland på torsdag.
Bild: All Over Press

Jokerits målspruta ska ta klivet närmare OS i Lejonens hemmaturnering. Det är åtminstone Eeli Tolvanens målsättning. ”Det är en rätt otrolig chans för oss som spelar i Europa”, säger han till Yle Sporten.

Många blickar kommer att riktas mot två tonårstalanger under den kommande landslagsveckan i ishockey.

Miro Heiskanen åker in i Lejondebuten mot Ryssland med ett poängsnitt på en poäng per match i hockeyligan. Eeli Tolvanen är hela KHL:s fjärde bästa målskytt i höst – och Jokerits främste.

Med fjorton fullträffar och elva framspelningar har han varit en tidig succé i Jokerit.

– Nu blir det lite tuffare på den här nivån, landslagsnivån. Det var tufft tempo direkt på träningen, säger Tolvanen till Yle Sporten.

Får spela i förstakedjan

På torsdag kliver han in med stora förhoppningar på sina axlar. Här har Lejonen en målskytt av rang – och artonåringen får chansen i bästa möjliga sällskap. Vid hans sida leder Petri Kontiola Finlands förstakedja. Dessutom är Tolvanen en given spelare i powerplay.

– Det är en grym kedja. Det känns rätt bra. Jag kunde inte få en bättre plats i debuten.

Några hellyckade insatser i landslagströjan lär föra Tolvanen väldigt nära en OS-biljett.

– Jag har tänkt lite på det, men jag har försökt fokusera på klubblagets matcher, nu på den här turneringen och efter den ser vi var jag står.

Hur stort mål är det ändå för dig?

– Självklart är OS ett av mina mål. Det här är en rätt otrolig chans för oss som spelar i Europa i och med att NHL-spelarna inte kommer till OS. Nu gäller det bara att utnyttja den.

Lauri Marjamäki.
Bildtext Lauri Marjamäki.
Bild: Lehtikuva

"Har en stor roll i vårt lag"

Förbundskaptenen Lauri Marjamäki säger att tränarna fokuserar på att ge Tolvanen och Heiskanen chansen att imponera i hemmaturneringen. I och med att båda två förväntas spela junior-VM och Juniorlejonens förberedelserna startar den 12 december är det här enda chansen att testa duon i A-landslaget före OS i februari.

– De här två har samma chanser som alla andra. Vår uppgift är att skapa en sådan miljö att de har chansen att lyckas under veckan. De har båda en stor roll i vårt lag. De spelar powerplay och har ett stort kunnande där. Den här turneringen är viktig för dem med tanke på att JVM startar i december, säger Marjamäki.

Finland startar turneringen i Helsingfors mot Ryssland. Under helgen väntar Sverige på lördag och Kanada på söndag.

– Nu är vi samlade för första gången på ett halvår med landslaget. Vi ritar upp lite riktlinjer och förhoppningsvis ser vi spelmässiga saker redan nu. Vi siktar mot februari, men tar det steg för steg, säger Marjamäki.

"Inte känt någon nervositet"

Tolvanen är övertygad om att det kommer att gå bra under debutveckan i landslaget.

– Jag har inte känt någon nervositet. Jag försöker att inte tänka på vad som väntar. När man tar en dag i taget har det varit enkelt att hoppa in här.

Hur mycket litar du på att din fina form fortsätter?

– Jag har haft ett högt självförtroende hela säsongen och det har gått bra både för laget och mig. Då är det också enkelt att ta steget hit. Jag har mött många ryska spelare i KHL och vet vilken nivå de håller. Jag tror det här går bra.

Yle sänder hela landslagsturneringen i Helsingfors i tv och på Arenan. Matcherna refereras även på svenska.

Diskussion om artikeln