Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Äntligen ska giftgroparna vid Finska Viken städas upp – ett av de största miljöhoten försvinner kanske inom några år

Från 2017
Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.
Bild: Dmitrij Golovin

Problemavfallsanläggningen Krasnyj bor ligger bara drygt fem kilometer från Sankt Petersburg. Där finns två miljoner ton giftigt avfall i nästan sjuttio oskyddade gropar i marken.

Om giftgeggan rinner ut kan den förorena Sankt Petersburgs dricksvattentag. Det vore en katastrof för stadens fem miljoner invånare. Självklart skulle utsläpp också innebära att Finska viken förorenas.

Nu finns det ett inledande avtal mellan Ryssland och Finland om samarbete för att eliminera faran. Inom kort får finländska experter komma in och undersöka området.

En okänd giftblandning

Kari Homanen på den nordiska miljöfinansieringsfonden Nefco är nöjd. Redan inom några veckor ska det bli möjligt att ta prover av avfallet. Efter det kan experter i Finland och Ryssland börja fundera på åtgärder.

- Vi vet inte vad där finns, under årens lopp har man slängt allt möjligt i groparna, det är en verklig cocktail, säger Homanen.

Numera uppstår det inte längre så mycket problemavfall i den här delen av Ryssland. Under Sovjettiden fanns här militärindustri, som producerade mycket giftigt avfall.

Nu ska det börja hända saker

Svenska Yle har under många år rapporterat om problemavfallsanläggningen i Krasnyj bor, och Yle Uutiset kunde i fjol publicera flygbilder av området. Anläggningen stängdes 2016 och man får inte längre föra avfall dit.

Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.
Bildtext Krasnyj bor i nordvästra Ryssland.
Bild: Dmitrij Golovin

Avfallsanläggningen har nyligen fått en ny chef, Aleksej Truntev. Han är övertygad om att problemen snart ska vara undanröjda. Redan i år ska en åtgärdsplan vara klar och sedan får man ta itu med att oskadliggöra det giftiga avfallet. Han tror att problemet ska vara ur världen fram till år 2025.

- Vi hoppas på regional och federal finansiering men också på utländska pengar, säger Truntev.

I Finland finns det många experter på hantering av problemavfall, bland annat Fortum har många år av erfarenhet på området.

Många frågor är ännu öppna, men för första gången på länge ser det ut att kunna bli något av saneringen av Krasnyj bor. Frågan har varit uppe i samtal mellan presidenterna Niinistö och Putin och allt tyder på att Ryssland nu verkligen vill lösa frågan.

År 2017 är utlyst till miljöår i Ryssland.