Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hirvensaloplanen vidare till Åbo stadsstyrelse - nu fattas bara NTM-centralens utlåtande

Från 2017
Bro över Långvattnet till Hirvensalo och Åbo centrum.
Bildtext Hirvensalobron.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Förslaget till ny delgeneralplan för Hirvensalo i Åbo fick grönt ljus av stadsplanerings- och miljönämnden, efter totalt sex omröstningar om saken. Nu väntar stadsstyrelsen på att NTM-centralen ska ge sitt Natura-utlåtande.

Det var flera förändringsförslag som måste röstas igenom då den så kallade Hirvensaloplanen behandlades för fjärde gången i stadsplanerings- och miljönämnden i Åbo på tisdagskvällen.

Till slut kunde nämnden ändå ge grönt ljus åt den nya delgeneralplanen.

De största förändringarna gäller ett helt bostadsområde i Friskalaviken, som i stället blir ett naturområde på grund av det värdefulla landskapet på området.

Den omtalade nya bron till Uittamo fick också grönt ljus, trots att Vänsterförbundets två medlemmar ställde sig emot planerna.

Vänsterförbundet ville också återremittera hela frågan, men röstades ner.

- Det är viktigt att komma ihåg att bron endast har en reserverad plats i de nuvarande planerna. Det är inte alls fastslaget att den kommer att byggas – men om det sedan anses vara nödvändigt så behöver man inte en ny plan bara för dess skull, förklarar nämndens ordförande Saara Ilvessalo (De gröna) för Yle Åboland.

Kunde gå vidare trots att NTM-centralens utlåtande fattas

Då ärendet senast bordlades väntade nämnden på ett Natura-utlåtande från Natur-, trafik- och miljöcentralen och det gör man fortfarande.

- Det hindrade inte oss att skicka planen vidare, men förrän stadsstyrelsen kan behandla ärendet måste NTM-centralen säga sitt, säger Ilvessalo.

NTM-centralen har fortfarande fem månader på sig att ge sitt utlåtande, men Ilvessalo estimerar att utlåtandet kommer tidigare. Det slutliga beslutet om delgeneralplanen fattas av Åbo stadsfullmäktige.

Läs nämndens beslut här (på finska).

Diskussion om artikeln