Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Handelskonflikter, Nordkorea dominerar Trumps besök i Kina

Från 2017
En polis står framför ett porträtt av Mao vid ingången till den förbjudna staden i Peking.
Bildtext Kina har förberett sig för Donald Trumps besök under veckan.
Bild: EPA / Roman Pilipey

I Kina anses rollerna nu vara ombytta. Hittills har de amerikanska presidenterna alltid varit i en stark ställning när de har förhandlat med sina kinesiska kolleger.

När Xi Jinping och Donald Trump idag träffas i Peking upplever kineserna däremot att det är Xi som har ett övertag.

Xi har nyligen gjorts till en närmast allsmäktig ledare medan Trump i kinesernas ögon är en ovanligt svag president.

Trump är också rätt omtyckt bland kineserna. Enkäter visar att de respekterar hans bakgrund som affärsman och att de uppskattar att hans barnbarn, den femåriga Arabella Kushner, har lärt sig att prata kinesiska.

Oroande ambitioner, brännbara tvister

Trump anländer till Kina under morgonen efter att ha besökt först Japan och sedan Sydkorea. Kina anses vara det viktigaste stoppet under Trumps första östasiatiska rundresa som också för honom till Vietnam och Filippinerna.

Xi har gjort det klart att han både ekonomiskt och militärt vill göra Kina till en stormakt. Det här oroar många av Kinas grannar.

- Xi har fört en aggressiv utrikespolitik. Det gäller i synnerhet för de territoriella tvisterna i det strategiskt viktiga Sydkinesiska havet, kommenterar Kinakännaren Willy Wo-Lap Lam.

Också USA har kraftfullt protesterat mot Kinas tuffa linje. Xi väntas ändå inte ge vika när han och Trump nu behandlar tvisterna.

Kärnvapen diskuteras, varningar för kollaps

Trump vill också att Kina ska göra mer än hittills för att få Nordkorea att ge upp sitt kärnvapenprogram. Inte heller i det fallet förmodas han få sin vilja igenom.

Xi har redan gått med på att införa striktare sanktioner mot Nordkorea än någonsin förr.

USA:s president Donald Trump skakar hand med Sydkoreas president Moon Jae-in.
Bildtext Under tisdagen besökte Donald Trump Sydkorea.
Bild: EPA / YONHAP

Nu väntas han förklara att den nordkoreanska regimen skulle kollapsa ifall Kina uppfyller Trumps önskan och avbryter all handel med landet.

En kollaps skulle troligen leda till att miljontals nordkoreanska flyktingar strömmade över gränsen till Kina och till att USA:s allierade Sydkorea skulle ockupera det nordkoreanska territoriet.

För Kina är det ett otänkbart händelseförlopp.

Skrämmande hot, grava följder

Kina är Nordkoreas klart viktigaste handelspartner. Dessutom förser Kina nordkoreanerna med livsmedel och olja.

Trump har konstaterat att USA på egen hand ser till att kärnvapenprogrammet avbryts ifall Kina inte löser problemet. Kinas ledning har tolkat uttalandet som ett hot om en militär attack mot kärnanläggningarna.

Xi väntas nu varna Trump för att en attack kunde få katastrofala följder.

Det uppskattas att upp till 300 000 civilpersoner skulle dödas under de två första dagarna efter en sådan attack även om inga kärnvapen tas i bruk.

Risk för handelskrig, sansad kontring

Trump har också kritiserat Kinas handelspolitik i hårda ordalag. Bland annat har han klagat på att Kina exporterar varor till USA utan att betala tull medan USA måste betala höga tullavgifter på sin export till Kina.

Trump har hotat med att införa tullar på 45 procent på alla varor från Kina ifall landet inte förändrar sin linje. Följaktligen har det varnats för att ett förödande handelskrig kan bryta ut mellan de två jättarna.

Xi antas för sin del kontra med att den bilaterala handeln gynnar bägge parter. Han väntas också varna för att nya tullar skulle skada många amerikanska företag.

Utländska bolag står för en avsevärd del av Kinas export. Flera av de största exportörerna är amerikanska.

Glädjande eftergifter, bortglömda rättigheter

Ett av Trumps centrala krav är att Kina minskar på det väldiga överskottet i den bilaterala handeln.

I fjol minskade överskottet med 5,5 procent till knappt 300 miljarder euro, men Trump anser att en sådan minskning inte ens tillnärmelsevis är tillräcklig.

I det här fallet förmodas Xi vara villig att göra eftergifter för att glädja Trump. Under besöket väntas kinesiska statsbolag därför göra flera stora beställningar av amerikanska tillverkare.

Man vet att Xi överlag vill hålla Trump på så gott humör som möjligt så länge som besöket pågår.

Man vet också att Xi uppskattar att Trump till skillnad från sina företrädare inte fäster uppmärksamhet på människorättssituationen i Kina.