Hoppa till huvudinnehåll

Sport

50 år sen senast – äntligen dags för en finländsk skridskomedalj i OS?

Från 2017
Uppdaterad 10.11.2017 10:13.
Skridskoåkaren Mika Poutala i startposition
Bildtext Mika Poutalas försäsongsform bådar gott inför OS i PyeongChang.
Bild: EPA / Vincent Jannink

Fem finländska hastighetsåkare är med då världscupen kör igång i Heerenveen i Holland i helgen. Målet är att knipa fem OS-platser före jul och därefter att ta en medalj i PyeongChang i februari.

Framgångsförväntningarna vilar i vinter på främst en åkare, Mika Poutala. Han har förberett sig inför karriärens kanske viktigaste säsong i Kanada och klockat topptider på den snabba isen i Calgary.

Med 1.08,15 har Poutala den tredje snabbaste tiden på 1000 m inför världscupsöppningen och den femte snabbaste på 500 m med 34,54. Det bådar gott inför OS-säsongen.

Felskäret vi minns

Hade allt gått som planerat hade Mika Poutala tagit medalj redan i Vancouver 2010.

Han ledde tävlingen efter den första femhundringen, men tog ett felskär i sista kurvan i den andra starten och fick nöja sig med femte plats. På 1000 m blev han åtta.

Länge sen storhetstiden

Det har förflutit hela femtio år sedan de senaste finländska OS-medaljerna i hastighetsåkning.

Den senaste medaljören är Kaija Mustonen, som i Innsbruck 1964 och Grenoble 1968 vann totalt fyra medaljer, ett guld, två silver och ett brons.

Finlands i särklass mest framgångsrika skridskoåkare är Clas Thunberg med sina sju OS-medaljer, varav fem i guld i de första vinterspelen 1924 och 1928.

Ökad bredd på herrsidan

Bakom Poutala tätnar tävlingen mellan de övriga finländska herråkarna. Pekka Koskela, som tillsammans med Poutala hållit uppe Finlands internationella rykte i över tio år, utmanas i höst av främst Harri Levo.

De i Europa baserade landslagsåkarna tävlade om världscupsplatserna under två tävlingsveckoslut i Inzell i Tyskland i oktober.

Skridskohallen i Inzell, Tyskland.
Bildtext Ishallen i tyska Inzell har Europas snabbaste is. Varje höst tillbringar Finlands hastighetsåkare flera lägerveckor där.

Bland herrarna har Finland idag en kvot på tre platser i världscupen på 500 m och två på 1000 m.

I Heerenveen kommer Poutala att åka bägge sträckorna, Pekka Koskela och Harri Levo 500 m samt Tommi Pulli 1000 och 1500 m.

Speciellt på 500 m har konkurrensen om tävlingsplatserna varit exceptionell i höst.

Snabbare än i fjol

– För ett år sen klockade Pekka Koskela 35,50 under höstens träningsläger i Inzell och ingen annan kom under 36 sekunder, berättar Finska Skridskoförbundets sportchef Janne Hänninen.

Janne Hänninen och Elina Risku diskuterar på isen i Inzell.
Bildtext Skridskoåkningen går i familjen. Sportchefen Janne Hänninen har en pappa och Elina Risku en mamma som deltagit i OS.
Bild: Yle

– I år kom tre killar under 36 sekunder, Pekka Koskela (35,22) och Harri Levo (35,25) med god marginal dessutom. Miro Puolakka förbättrade sitt rekord till 35,78. Nivån är klart högre än för ett år sen.

OS-platser på spel

I detta nu har inte en enda hastighetsåkare i världen säkrat en OS-plats. Det finländska lagets mål är att knipa fem OS-platser i de fyra första världscupstävlingarna som alla går före jul.

De två första i Europa, i Heerenveen och Stavanger i november och de två följande i Calgary och Salt Lake City i början av december.

Snabbare is på hög höjd

De två nordamerikanska städerna är belägna på över tusen meters höjd över havet och har “världens snabbaste is”. Därför vill alla OS-hugade åkare gärna vara med där.

– Fem idrottare till OS, en medalj och två till tre idrottare bland de 16 bästa. Då kan vi vara nöjda med säsongen, säger sportchef Hänninen, som hoppas att medaljen som finländarna länge strävat efter och drömt om, nu äntligen ska bli verklighet.

Levo det nya namnet

Höga mål har också 26-åriga Harri Levo, född och uppvuxen i Uleåborg, men sedan gymnasietiden bosatt i Helsingfors.

På den tiden var hans huvudgren ishockey, så även om fysiken alltid varit god, har själva skridskoåkningen tagit sin tid att utveckla.

Hastighetsåkaren Harri Levo i närbild.
Bildtext Harri Levo bytte ishockeyn mot hastighetsåkning och kan få sitt genombrott som 26-åring.
Bild: Yle

I höst ser läget bättre ut än någonsin tidigare under hans karriär. Levo har mer isträning bakom sig än normalt den här tiden på året.

Tre veckor i Salt Lake City, två veckor i Berlin och en månad i Inzell. I Finland finns det som bekant ingen ishall för hastighetsåkning.

Sommarträningen gjorde han hemma i Helsingfors. Han tränade på förmiddagarna och jobbade i en sportaffär kvällar och veckoslut.

– I fjol höstas var jag ungefär en halv sekund långsammare på 500 m än idag. I många år har mina bästa resultat kommit först långt fram på våren, så även förra säsongen, berättar Levo.

Rekordslakt i planerna

Sitt personliga rekord på 500 m, 34,94 satte han i Calgary i mars. 34-åriga Poutala lyckades även han förbättra sitt rekord i våras till 34,23, medan jämngamla Koskelas rekordnotering, 34,36 är från 2013. Inga andra finländare har kommit under 35 sekunder på 500 m.

Harri Levo upplever konkurrensen 500-metersmännen emellan som mycket sporrande.

– Både Pekka och jag gjorde 35,2 sekunder i Inzell. Vi kunde utmana och sparra varandra och fick bägge till lyckade lopp i granskningstävlingarna.

Felfrihet målet

Då snabbheten hittats tidigare än normalt kan Levo nu fokusera på att få bort bristerna i sin åkning. Därefter hoppas han göra Mika Poutala sällskap i världscupens A-grupp.

Egentligen handlar det bara om att fortsätta på den linje man stakat upp under träningssäsongen. Det krävs inga övernaturliga insatser, som Levo formulerar det.

– Vi skojade med min tränare Markus Puolakka och konstaterade att en halv sekunds förbättring av rekordet skulle sitta bra, speciellt om jag får komma på de nordamerikanska snabba isarna.

Levo har redan förbättrat sitt “europeiska” rekord med en halv sekund från förra säsongen.

Enligt Levo är felfriheten nyckeln till den planerade rekordslakten.

– Får man bort felen och svajandet så är det där. Formen är god och skridskoåkningen fungerar.

På topp om fyra år

Också sportchefen Janne Hänninen ser med tillförsikt på Levos säsong.

– Harri har goda möjligheter att klara sig bra i OS om han håller sig frisk och allt går som planerat, men att tala om medalj i det här skedet är för tidigt.

Något som Levo själv underskriver till fullo.

– Jag har kommit in sent i den här grenen och därför är jag trots mina 26 år kanske inte redo förrän om fyra år. Den här säsongen är ändå viktig som vägvisare inför kommande år.

Risku enda damåkaren

På damsidan inleds OS-säsongen för finländsk del lika som under flera år redan. Med endast en åkare i landslaget.

Skridskoåkaren Elina Risku i närbild.
Bildtext Elina Risku tillbringade hela oktober på is i tyska Inzell. Före det tränade hon två veckor i Salt Lake City.
Bild: Yle

Elina Riskus mål är att komma till OS på både 500 och 1000 m och göra karriärens bästa lopp där. Elinas mamma är Finlands senaste damåkare på OS-nivå. Anneli Risku (f. Repola) var med i Lake Placid 1980.

– Elinas situation är helt okej, konstaterar sportchefen Janne Hänninen.

– Det har inte gått riktigt så bra som jag väntade mig, men hon har haft lite krångel med ryggen. Det verkar ordna upp sig nu. Jag tror det går bra och en OS-plats är ett realistiskt mål.

Sportmagasinet följde Elina Risku under en lägerdag i hastighetsåkarnas europeiska mecka Inzell sista veckan i oktober. Reportaget kan ses på Arenan och i programmet onsdag 8.11 kl. 19.00 i Yle Fem.

Sportmagasinet: Med OS i sikte - hastighetsåkaren Elina Riskus lägerdag i tyska Inzell - Spela upp på Arenan

Hösten 2015 gick Sportmagasinet på djupet i hastighetsåkningens tävlingsdistanser under skridskolandslagets läger i holländska Heerenveen.

Sportmagasinet: Sportmagasinet 2015: Skridskosprintern Mika Poutala är världsstjärna igen - Spela upp på Arenan

Sportmagasinet träffade Elina Risku första gången våren 2013, då hemma i Seinäjoki och tillsammans med sin mamma och fysioterapeut Anneli Risku samt gudmor och tränare Pirjo Lehtinen.

Sportmagasinet: Sportmagasinet 2013: Elina Risku - skridskoåkare i andra generationen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln