Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fjortonåriga Ala om Åbodådet: "Det känns som om det är mitt fel"

Från 2017
Uppdaterad 09.11.2017 12:18.
Yle Nyheter: "Det känns som om det är mitt fel" - Spela upp på Arenan

Grå munktröja och vita hörlurar. En finsk tonåring. Men med grön slöja som täcker håret under. Fjortonåriga Ala al-Ramadan. Hon var en av dem som sökte sig till Salutorget i Åbo efter knivdådet på eftermiddagen den 18 augusti för att sörja.

Hon kom hit tillsammans med sin familj och har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon berättar.

- Jag kom hit för att jag ville se, jag är född här och det är första gången som något sånt händer här, säger Ala al-Rahman.

Jag känner mig skyldigt för det här.
Det känns som om det är mitt fel. Jag vet inte varför.

Ala al-Rahman om dådet på Salutorget i Åbo

Sen utvecklar hon resonemanget om varför hon känner skuld:

- Jag är rädd att någon i min närhet ska bli angripen och skadad på grund av det som hänt här, för att jag bär en huvudduk och för att jag tror på Gud, säger Ala al-Rahman.

18-åriga Abdel Bettahar känner igen sig i det Ala säger.

- Många unga tar ansvar för den här eller liknande händelser. Om du är invandrare eller har en annan religion så måste du automatiskt ta ansvar för hela din grupp. Även om det är en enskild som är ansvarig så måste du bära konsekvenserna, säger Abdel Bettahar som också tillhörde de som kom till Salutorget efter knivdådet.

Forskaren Elina Turjanmaa resonerar så här:

- Det är skillnad på om man känner verklig egen skuld eller om man känner att andra lägger skuld på en för att man på något sätt förknippas med gärningen, till exempel genom att man tillhör en viss samhällsgrupp eller ser ut på ett visst sätt, säger Elina Turjanmaa.

Hon menar att barn till invandrare har det extra svårt. De växer upp med olika värderingar i hemmet och ute i samhället.

Bland de här emellanåt dubbla budskapen ska de bygga upp sin identitet, både den egna personligheten och den sociala identiteten, det vill säga den som handlar om vilken samhällsgrupp man tillhör.

Även 18-åriga Amina Mohamed känner igen känslan av skuld:

- Varje gång det händer något sånt här så måste jag dagen därpå förbereda mig mentalt för att alla kommer att titta på mig och se på mig med en massa fördomar.

- I skolan när de talar om religion måste jag alltid klargör att det inte gäller oss alla. Jag måste alltid uppföra mig bättre än andra och tänka på att människor inte ser mig som en individ, säger Amina Mohamed.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln