Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsilä utvecklar motorer med Åbo Akademi och Vasa universitet

Från 2017
Energilaboratoriet på Brändö i Vasa.
Bildtext Energilaboratoriet på Brändö i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Wärtsilä samarbetar med Åbo Akademi och Vasa universitet i ett nytt motorforskningsprojekt. Målet är att forska i den senaste teknologin kring förbränningsmotorer.

Wärtsilä har ingått ett samförståndsavtal med fyra finska universitet om ett gemensamt utvecklingsarbete för hållbara framtida tillämpningar av förbränningsmotorer.

Programmet kallas ERI (Engine Research Initiative) och de universitet som deltar är Aalto-universitet, Tammerfors tekniska universitet, Åbo Akademi och Vasa universitet.

Vasa universitet i central roll

På Vasa universitet säger professor Seppo Niemi att det nya motor- och bränslelaboratoriet på Brändö spelar en stor roll för hela projektet.

- Och utan laboratoriet skulle universitetet inte kunna vara en lika stor del av ERI som nu är fallet, säger Niemi.

Professor Seppo Niemi vid Vasa universitet.
Bildtext Seppo Niemi.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Niemi berättar att man kommer att söka finansiering för forskningen från flera olika källor. Till exempel från EU, Finlands Akademi och Innovationsfinansieringsverket Tekes.

Programmets mål är att skapa ett öppet ekosystem för forskning där den senaste teknologin för förbränningsmotorer kan utvecklas och anpassas till framtida behov inom transport- och energiproduktionsbranschen.

Diskussion om artikeln