Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Syntolkaren hjälper till att skapa ett helhetsintryck

Från 2017
Uppdaterad 14.11.2017 15:27.
Febe Mörk iklädd en brun duffeljacka. Står utomhus och i bakgrunden syns en grön buske och en brun husvägg.
Bildtext Febe Mörk har jobbat som syntolk sedan 2012.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hur kan den som är blind eller har en synnedsättning ta del av till exempel teater, filmer eller bilder? Genom syntolkning så klart. Här får du några exempel.

Febe Mörk jobbar som distriktssekreterare för distriktsföreningen Vasa svenska synskadade och hon är också syntolk. Det är främst teater hon tolkar.

- En syntolk berättar det visuella, det som den synskadade eller synsvaga personen inte ser. Du berättar om det som händer på scenen, hur skådespelarna är klädda, hur de beter sig och hur scenen ser ut, säger Febe.

Febe berättar att hon också kan syntolka under bussen på väg till en teaterföreställning eller under någon utflykt. Då berättar hon om omgivningen.

- Du kan inte bara säga ”här” och ”där” utan du ska berätta mer ingående och förklara att något finns på till exempel vänstra sidan eller rakt fram. Du ska också berätta om husen, och om du ser blommor så säg vilka färger de är.

Att syntolka bilder

Febe syntolkar främst teater, men när vi ber henne syntolka bilder är hon ändå med på noterna.

Personer med en synnedsättning har ofta en ledsyn som gör att de kan se lite grann, men det kan ändå vara svårt att se bilder. Den som är helt blind ser ingenting.

Hur man än ser så kan bildbeskrivningar vara till stor hjälp för att få ut mer av en artikel eller liknande.

Ser du bilderna?

Så här tolkar Febe bilderna här under. Såg du dem så som de var? Kolla genom att dra i fliken.

"Vi är uppe i rymden. En man är klädd i en helvit rymddräkt. Han vandrar på en plan sandyta. I mitten på planen står den amerikanska flaggan. På sandytan syns märken av mannens skor. Bakgrunden är svart."

En svart bakgrund med vit text. Det står: Ser du bilden?
Vi är uppe i rymden. En man är klädd i en helvit rymddräkt. Han vandrar på en plan sandyta. I mitten på planen står den amerikanska flaggan. På sandytan syns märken av mannens skor. Bakgrunden är svart.
Jämförelse av två bilder: Dra i fliken för att se bilden som beskrivs.
Bilder: YLE / Ann-Catrin Granroth (vänster), Photoshot. All rights reserved./All Over Press (höger)

"Det är en glädjens dag. Den bolivianska soldaten iklädd en blå hjälm och soldatkläder överlämnar ett spädbarn inlindad i en rosa filt till en afrikansk man. Mannen ler med hela ansiktet. Han bär en röd t-skjorta. Runt omkring dem i bakgrunden står många människor som gläds över den upphittade babyn."

En svart bakgrund med vit text. Det står: Ser du bilden?
Bolivisk FN-soldat överlämnar spädbarn till dess far.
Jämförelse av två bilder: Dra i fliken för att se bilden som beskrivs.
Bilder: YLE / Ann-Catrin Granroth (vänster), UN Photo/Marco Dormino (höger)

"Den berömda tavlan med vit ram föreställer en dam i en tvådimensionell tappning. Damen ser till vänster med huvudet på sned. Hon har en röd smal hatt på huvudet. Hon sitter i en svart stol, iklädd en spräcklig klänning. Golvet är brunt och väggarna gråa."

En svart bakgrund med vit text. Det står: Ser du bilden?
Den berömda tavlan med vit ram föreställer en dam i en tvådimensionell tappning. Damen ser till vänster med huvudet på sned. Hon har en röd smal hatt på huvudet. Hon sitter i en svart stol, iklädd en spräcklig klänning. Golvet är brunt och väggarna gråa.
Jämförelse av två bilder: Dra i fliken för att se bilden som beskrivs.
Bilder: YLE / Ann-Catrin Granroth (vänster)

"Det är sommar. Solen lyser från en klarblå himmel. På det stenbeklädda torget har glada människor samlats och sitter vid kafébord, umgås och dricker kaffe. Kafét finns under ett rött tält på torget. Två av gästerna har kommit med cykel. Den ena är lila och den andra är gul. Runt omkring torget finns gröna träd och några höghus."

En svart bakgrund med vit text. Det står: Ser du bilden?
Människor sitter vid ett kafé på ett torg. Det är sommar.
Jämförelse av två bilder: Dra i fliken för att se bilden som beskrivs.
Bilder: YLE / Ann-Catrin Granroth (vänster), Patrick Holmström (höger)

Att gå på syntolkad teater

Syntolkning handlar om att beskriva omgivningen så att helhetsintrycket blir bättre. Under en teaterföreställning gäller det att noggrant välja ut det som är viktigt. Och att aldrig prata under dialogen.

- Därför är det viktigt att hinna berätta om föreställningen innan den börjar, säger Febe.

För att få en bättre uppfattning om hur en syntolkning går till bjuder Febe med mig till en syntolkad föreställning av musikalen Ingvar! - en musikalisk möbelsaga.

Innan föreställningen kör igång berättar syntolken om handlingen i stora drag. Han berättar också att ett högt ljud som hörs i början är en bok som faller ner.

Sedan kommer skådespelarna in på scenen och presenterar sig.

- Att skådespelarna själva kommer in och berättar vem de är, vem de ska föreställa och hur de spelar den personen är viktigt. Då får man ett litet hum om vilken röst som hör till vem, säger Febe.

Syntolkaren använder mikrofon och hörlurar

Innan föreställningen kör igång delar syntolken ut små hörlurar som fästs på ena örat. I min lur hör jag sedan tolkens beskrivningar föreställningen igenom.

- Det som jag upplever som svårast är musikaler där något händer hela tiden och de sjunger hela tiden. Då gäller det att hinna flika in saker på korta stunder och i scenbyten, säger Febe.

Och i just den här musikalen får tolken verkligen bråttom. Det sjungs hela tiden men eftersom han sett den några gånger tidigare vet han när det är okej att prata.

Ensemblen i Ingvar! En möbelsaga. Ingvar (Erik-André Hvidsten) längst till höger.
Bildtext Innan musikalen börjar berättar syntolken att det kommer att höras en smäll, och att det är en bok som faller ner från himlen.
Bild: Wasa Teater / Frank A. Unger

Jag försöker att inte titta så mycket på scenen utan koncentrerar mig mer på det som sägs av tolken, och till min förvåning hänger jag med väldigt bra genom att endast lyssna.

Dialogen och musiken för fram den mest viktiga informationen och små kommentarer som att Ingvar ser ledsen ut eller står ensam i ett hörn, ger en helhetsbild av vad som händer på scenen.

Febe säger att ansiktsuttryck är viktiga att förmedla, så när skådespelaren har en andningspaus kan tolken förklara att personen till exempel ser arg ut.

Fler tv-program borde syntolkas på svenska

Febe tar också inspiration av andra tolkningar i sin syntolkning. Alltid när hon har möjlighet tittar hon på syntolkade filmer på SVT24.

- Sveriges tv har många syntolkade program och SVT24 sänder syntolkade filmer, oftast samtidigt som versionen som inte är syntolkad. Då får jag själv också lite uppdatering på det här området, för det är stort och brett.

Febe hoppas att syntolkning snart skulle jämställas med annan tolkning som till exempel skrivtolkning i Finland.

- Det är min stora önskan. Den finska sidan har en del syntolkat men det är ju på finska, så jag hoppas det skulle finnas mer också på svenska, säger hon.

Diskussion om artikeln