Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FNB läggs ned vid årsskiftet

Från 2017
Uppdaterad 08.11.2017 15:56.
FNB:s redaktion i Helsingfors den 14 september 2017.
Bild: Lehtikuva

Den svenskspråkiga verksamheten vid nyhetsbyrån FNB läggs ned från och med årsskiftet. Det här är resultatet av de samarbetsförhandlingar som avslutades på tisdagen.

Bakgrunden till nedläggningen är att de finlandssvenska mediebolagen KSF Media och HSS Media i våras sade upp avtalen med byrån. Förutsättningarna för en fortsättning på svenska fanns därmed inte. FNB har tio fastanställda journalister.

Vi utreder möjligheten att sysselsätta några svenskspråkiga redaktörer på den finskspråkiga redaktionen, säger chefredaktör och vd Mika Pettersson till Svenska Yle.

Den nationella och tvåspråkiga nyhetsbyrån, som fyllde 130 år förra veckan, blir nu enspråkigt finsk och nyhetsutbudet på svenska i Finland blir betydligt smalare.

- Det har pratats mycket om domänförluster i Svenskfinland. Det här är en domänförlust, enligt min mening. Nedläggningen innebär en stor förlust för den finlandssvenska minoriteten, säger Pettersson

Enligt Pettersson påverkar nedläggningen även förmedlingen av nyheter till Norden.

- FNB har också riktat sig till en nordisk publik via samarbetet med de nordiska nyhetsbyråerna TT, NTB och Ritzau. Det här betyder att även nyhetsförmedlingen från Finland till övriga Norden drabbas, säger han.

De finlandssvenska tidningshusen KSF Media, HSS Media och Åbo Underrättelser beslöt i början av hösten att starta upp en gemensam nyhetsbyrå som styrs via Svensk Presstjänst.

Nyhetsbyrån inleder verksamheten i november och den leds av journalisten Anna Back.

Diskussion om artikeln