Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stubb tycker att det ser bra ut inför JVM: "Tränaren Ahokas är eld och lågor över chansen att få med Puljujärvi"

Från 2017
Uppdaterad 08.11.2017 18:26.
Göran Stubb och Alexander Stubb sitter bredvid varandra på HIFK:s läktare.
Bildtext Göran Stubb scoutar hockeyjuniorer.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Den rutinerade ishockeyscouten Göran Stubb tror att Finland får ihop ett riktigt starkt hockeylag till junior-VM. Enligt Stubb skulle Jesse Puljujärvi vara en jätteförstärkning och han prisar Olli Juolevis beslut att liksom Miro Heiskanen välja spel i FM-ligan. Sommarens största finska draftnamn är Rasmus Kupari och Jesperi Kotkaniemi.

Göran Stubb befinner sig i Tavastehus när Yle Sporten når honom. Där följer han en femlagsturnering för under 18-åringar som börjar på onsdag och avslutas på söndag.

Säsongens juniorhockeyhöjdpunkt är VM för under 20-åringar som spelas i Buffalo i USA i årsskiftet. Finland ser igen ut att få ihop ett starkt lag.

Förra året såg det jättebra ut och slutade i fiasko. Det ser bra ut i år också

Göran Stubb

– Förra året såg det jättebra ut och slutade i fiasko. Det ser bra ut i år också. Mycket beror på vilka spelare de får med, säger Stubb.

– Är Jesse Puljujärvi med så förstärker det laget avsevärt. Miro Heiskanen, Olli Juolevi och Eeli Tolvanen är med säkerhet med. Åtminstone backsidan är mycket, mycket stark.

Stubb menar att det inte finns någon doldis på lager som blir att räkna med i junior-VM.

– Den här scoutingdammsugaren är så effektiv. Det dyker numera sällan upp överraskande namn.

"Det finns tio mellanhänder"

Puljujärvi platsade inte i Edmonton Oilers NHL-lag då säsongen startade och i AHL har han producerat 1 + 4 = 5 poäng på 10 matcher.

Från Nordamerika kommer det regelbundet kritiska nyheter om den tidigare Kärpät-spelarens framfart. Stubb tycker inte att det finns skäl att dra några långtgående slutsatser.

– Det är utifrån vad man har hört. Det betyder att det kan finnas tio mellanhänder.

– Jag har inte sett honom spela. Men jag vet hur bra Puljujärvi är när han är som bäst. Det är så många saker som gör att det är svårt att komma in i ett lag. Speciellt då Edmonton nu har det svårt.

Jesse Puljujärvi i Edmonton Oilers.
Bildtext Jesse Puljujärvi väntar på sitt genombrott i NHL.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Att Puljujärvi skulle vara en välkommen förstärkning i chefstränare Jussi Ahokas landslag råder det ingen tvekan om.

– Jag vet att finska tränaren Ahokas är eld och lågor över chansen att få med Puljujärvi.

Det klarnar först senare om Edmonton låter Puljujärvi spela VM.

Heiskanen gott exempel

Draftfemman Olli Juolevi, som sommaren 2016 draftades efter fyran Puljujärvi, valde för en månad sedan att ta ny sats i Finland och TPS.

– Det är jättebra att de unga spelarna och deras agenter har insett att det är bättre att förkovra sig här hemma i jämförelse med juniorhockey i Kanada.

– Det är bara att titta på Heiskanen. Hur mycket bättre har inte han blivit bara för att han spelar seniorhockey med HIFK? Samma blir det med Juolevi också.

"Mycket hinner hända"

Ur finskt perspektiv går NHL-draften 2018 inte att jämföra med succédrafterna 2016 och 2017. Två namn har ändå spekulerats ha goda chanser att ropas upp i den första omgången.

– Rasmus Kupari och Jesperi Kotkaniemi är topparna. Det är ett halvt år dit. Mycket hinner hända på vägen. För ett år sedan var det inte många som trodde att Heiskanen skulle draftas som trea.

Ässäts Jesperi Kotkaniemi i en guldhjälm.
Bildtext Jesperi Kotkaniemi inledde ligasäsongen starkt.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Ur ett draftperspektiv är femnationersturneringen i Plymouth i USA i februari en nyckelturnering.

– Den turneringen ger en ganska bra fingervisning gällande vem som är vem.

Dahlin imponerar

Svenska backen Rasmus Dahlin är ett namn som just nu toppar draftrankinglistorna. 17-åringen spelar den här veckan EHT-hockey i Helsingfors.

– Han spelar för andra säsongen i svenska ligan, han har redan spelat landskamper. Att i den här åldern nomineras till Tre Kronor är ett tecken på att det handlar om något utöver det vanliga.

Rasmus Dahlin jublar.
Bildtext Rasmus Dahlin har gjort 3+4=7 poäng på 16 matcher i Frölunda.
Bild: IBL / All Over Press

Diskussion om artikeln