Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Experter rädda för att ingen bryr sig om världens största experiment - konstgjorda moln runt jorden

Från 2017
Uppdaterad 11.11.2017 07:22.
Vulkanutbrott på Island.
Bildtext Stora vulkanutbrott har vid flera tillfällen visat sig sänka den globala temperaturen.
Bild: Jon Helgason / Mostphotos

Forskningen kring kontroversiell klimatmanipulering tar fart men få pratar om det som kan bli världens största experiment. Det bekymrar experterna.

Ska vi placera konstgjorda moln runt jorden för att kyla ner den? Hur då?

Nyligen träffades 250 experter i Berlin för att diskutera det här och andra försök att manipulera jordens klimat med teknik.

Många fruktar att teknologin kan falla i orätta händer, missbrukas eller få farliga konsekvenser. Nu ber den brittiska forskaren Rob Bellamy människor att öppna ögonen och inte låta besluten om vad världen bör göra åt klimatförändringarna fattas i slutna rum.

– Jag är rädd att de som bestämmer kommer att ta dåliga beslut om planetens framtid, säger Bellamy och får stöd från norskt håll.

”Svårt att nå Parismålen utan klimatmanipulering”

Helene Muri vid universitetet i Oslo leder Norges enda forskningsprojekt som undersöker effekten av konstgjorda moln.

Hon deltog själv i Berlinkonferensen nu i oktober och säger att det var tre år sedan det senast ordnades ett sådant möte.

Helene Muri

Under dessa år har stämningen förändrats, upplever Muri. Nu talar man mer seriöst om klimatmanipulering, och inte minst om de kontroversiella konstgjorda molnen (Solar Radiation Management).

– Det är inte lika galet att tala om det här nu som för några år sedan, säger Muri och förklarar att särskilt Parisavtalen har gjort tekniken mera rumsren.

Enligt avtalet ska den globala uppvärmningen begränsas till två grader, helst till 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

– Det är otroligt svårt att uppnå målen i Parisavtalet utan att använda sådan teknologi eller någon annan form av geoengineering och drastiska utsläppsnedskärningar, säger Muri.

Isberg i sydvästra Grönland, Skovfjord - klimatsatsning
Bild: EPA/ Kirsten Petersen / Nordfoto

Nu tar forskningen fart: Världens första utomhusexperiment lanseras

Hittills har all forskning gällande artificiella moln skett på forskarnas datorer, men 2018 kommer denna barriär att krossas.

Då ska nämligen amerikanska David Keith från Harvard University skicka en stor ballong 20 kilometer upp i luften för att släppa ut partiklar.

Det här är kontroversiellt. Vissa fruktar att man genom att tillåta ett sådant experiment startar en process som är svår att stoppa.

Experimentets förespråkare menar däremot att vi måste testa tekniken för att lära oss mer om vad det här egentligen handlar om.

”Vi kan inte sitta vid sidolinjen med skygglappar”

Förmodligen uppstår det folkliga demonstrationer vid tidpunkten då ballongen ska skickas upp. Muri och Bellamy anser emellertid att människor måste engagera sig redan nu. Det spelar ingen roll om du bor i Norge, Finland eller USA.

Himmel med dramatiska moln och fågel som flyger högt
Bild: Svenska Yle / Mikael Hindsberg

Om klimatmanipulering i något skede blir verklighet så kommer alla människor på jorden att märka det. På gott och ont.

– Förtroendet i samhället kan undermineras och mer utbredda konflikter kan sprida sig. Allt på grund av något som kan ha sett ut som en idealisk lösning på klimatförändringen, från ett smalt och tekniskt perspektiv, säger Rob Bellamy till NRK.

– När man redan nästa år börjar med tester utomhus så är det viktigt att inte sitta vid sidolinjen med skygglappar, avslutar Muri.

Ursprunglig text: Astrid Rommetveit, NRK/Yr.no

Diskussion om artikeln