Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pohjanpalo missnöjd över bristen på speltid i Leverkusen: ”Vi får se vad som händer under transferfönstret”

Från 2017
Joel Pohjanpalo har fått nöta bänk i Bayer Leverkusen.
Bildtext Joel Pohjanpalo har fått nöta bänk i Bayer Leverkusen.
Bild: All Over Press

Joel Pohjanpalo vill avsluta landslagets kalenderår med seger över Estland – och få mer speltid i klubblaget. Niklas Moisander vill däremot återvända från vänsterbackspositionen till mittback.

Finland möter Estland i en träningslandskamp på torsdag i Helsingfors.

En del viktiga mittfältare som Perparim Hetemaj, Tim Sparv och Alexander Ring saknas från truppen, men största delen av landslagets profilspelare är med.

Anfallaren Joel Pohjanpalo känner att han är i toppform, men han har endast fått göra fyra inhopp för Leverkusen under Bundesligasäsongen.

– I min senaste match gjorde jag mål men efter det har jag inte fått speltid. Jag måste väl göra två mål i följande match så att jag får spela mer efter det, berättar Pohjanpalo för Yle och skrattar kort.

– Vi får se hur situationen lever och vad som händer under transferfönstret i januari.

Joel Pohjanpalo, Paulus Arajuuri, Niklas Moisander, Kasper Hämäläinen och Teemu Pukki i Helsingfors inför landskampen mot Estland.
Bildtext Joel Pohjanpalo, Paulus Arajuuri, Niklas Moisander, Kasper Hämäläinen och Teemu Pukki i Helsingfors inför landskampen mot Estland.
Bild: All Over Press

Pohjanpalos mål mot Borussia Mönchengladbach kom för lite på två veckor sedan. Efter det har Leverkusen vunnit över FC Köln och spelat oavgjort med FC Augsburg.

Efter elva omgångar ligger Leverkusen på nionde plats i tabellen.

– För tillfället har vi alla 22 spelare i spelskick och då är det en hel del duktiga spelare som blir utan speltid. Nu har våra matcher gått bra och då har tränaren ingen anledning att göra stora ändringar i vem som får spela, säger Pohjanpalo.

I landslaget stod Pohjanpalo för Finlands kvittering i den sista VM-kvalmatchen mot Turkiet.

Niklas Moisander spelar helst som mittback

I Finlands två senaste landskamper spelade lagkapten Niklas Moisander som vänsterback då både Jere Uronen och Kari Arkivuo saknades från truppen.

– Det har varit intressant. I början av min landslagskarriär spelade jag vänsterback i landslaget, men efter det har jag varit mittback i många, många år, berättar Moisander.

Niklas Moisander och Teemu Pukki i Finlands avslutande VM-kvalmatch mot Turkiet.
Bildtext Niklas Moisander gjorde väl ifrån sig som vänsterback i VM-kvalmatchen mot Turkiet.
Bild: All Over Press

Enligt chefstränaren Markku Kanerva är det möjligt att Moisander används som vänsterback även i fortsättningen. I matchen mot Estland saknas fortfarande både Uronen och Arkivuo.

– Det har inte varit något problem för mig i de senaste matcherna. Jag kan spela där, men i en optimal situation skulle jag spela på samma position som i klubblaget. Vi har haft en del skador i backbesättningen och då spelar jag där laget behöver mig, anser Moisander.

För tillfället har Finland många mittbackar som konkurrerar med Moisander om speltid i landslaget, bland annat Paulus Arajuuri, Juhani Ojala, Sauli Väisänen och Joona Toivio.

– Jag tycker att vi har en bra situation. Vi har många bra spelare som har utvecklats mycket. Det är positivt att det finns mycket konkurrens. Vi har många alternativ till hur vi bygger upp försvarslinjen, säger Finlands 32-årige lagkapten.

Vägen mot EM-kvalet startar med matchen mot Estland

Nästa EM-kval börjar i mars 2019. Under hösten 2018 spelas kvalets första fas i form av det nya Uefa Nations League.

Innan Finland spelar följande tävlingsmatch kommer landslaget sannolikt att spela fem träningslandskamper. Matchen mot Estland är det första steget mot EM-kvalet och Nations League.

– Vi kommer säkert att få se en del spelare på planen som hittills har fått mindre speltid. Det ger mig mer information med tanke på fortsättningen, berättar chefstränaren Kanerva.

Markku Kanerva inför landskampen mot Estland.
Bildtext Markku Kanerva har testat 42 spelare i landslaget i år.
Bild: Lehtikuva

Estland är ingen enkel munsbit för Finland. I lagens senaste möte år 2015 i Åbo gick Estland iväg med en 2–0-seger.

– Jag förväntar mig en tuff match. På sistone har Estland visat att de kan få till goda resultat mot svåra motståndare. Jag tror att det blir en jämn och fysisk kamp, berättar Niklas Moisander och fortsätter.

– Vi spelar ändå med den segerviljan, positiva inställningen och modet som vi har visat upp i våra senaste matcher. Vi vill ta en seger inför hemmapubliken.

Bättre resultat med Kanerva vid rodret – ”Allt har blivit klarare”

Finlands kurs har pekat uppåt efter att Markku Kanerva tog över chefstränarskapet efter Hans Backe. Även spelarna verkar vara nöjda med tränarbytet.

– Allt har blivit lite klarare. Vi går väldigt noggrant igenom hur vi ska spela. Alla spelare som stiger in på planen vet exakt vad vi försöker göra. Det har hjälpt oss att spelidén är klar för alla, berättar Moisander.

– Det har säkert märkts på våra prestationer att segerviljan är bättre, delvis på grund av att spelarna vet bättre vad som förväntas av dem på planen.

Joel Pohjanpalos, Finland-Turkiet 2017.
Bildtext Finland spelade 2–2 mot Turkiet i sin senaste landskamp.
Bild: All Over Press

Joel Pohjanpalo har en annan förklaring till varför resultaten har varit bättre under Kanervas tid som landslagslots.

– Vi försvarar mycket tajtare och satsar i första hand på vårt försvar. Vi vet att det inte alltid ser så vackert ut men resultaten talar för sig och det är det viktigaste.

– Vi får alltid en eller två målchanser och dem måste vi bara utnyttja. Då får vi poäng och segrar, anser Pohjanpalo.

Nu då det misslyckade VM-kvalprojektet är över är det igen dags att börja drömma om en första finländsk slutspelsplats då EM-kvalprojektet sätter igång.

– Det är viktigt att vi får en bra inledning på nästa kval. Vi måste börja samla poäng med en gång, inte först då vi har tappat våra möjligheter till avancemang. Det måste vi lära oss och bli bättre på, så att vi är med och fajtas hela tiden, anser Moisander.

Diskussion om artikeln