Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Robotarna kommer in i vården – Novia väger mellan framtidens melodi och hotbilder

Från 2017
Social robot
Bild: Asus

Digitalisering, robotar och vård på distans är alla på frammarsch inom vården. Det är inte längre nödvändigt att vårdpersonal gör hembesök hos äldre för varje sak.

I stället kan vissa saker skötas till exempel över Skype och resurserna kan koncentreras till annat.

Läkarbesök på distans
Bild: Yle/Niklas Fagerström

På torsdag ordnar Yrkeshögskolan Novia en konferns på temat. Konferensen är den sjätte i ordningen och årets tema är: Är välfärdsteknologi och e-hälsa framtidens melodi - eller hotbild?.

Mer än 250 personer deltar i konferensen i Åbo där studerande och vårdare i arbetslivet får en chans att mötas.

"Farhågorna är inte befogade"

Temat har varit intressant redan länge, vi har jobbat med det här i många år, och med vårdreformen är digitaliseringen en av de saker som diskuteras, säger Pia Liljeroth, överlärare vid avdelningen för vård och det sociala området.

– Farhågorna gällande att vården endast görs på distans och att vårdarna inte finns tillgängliga är inte befogade. Man kan spara resurser på att sköta en del på distans och sedan sätta mera resurser på de klienter som verkligen behöver träffa en vårdare, säger Liljeroth.

- Allting ska inte digitaliseras, det behöver finnas båda två.

Distansvård
Bild: Yle/Niklas Fagerström

99,9 procent av de äldre väljer ny teknologi och digitala besök hellre än att flytta till ett servicehem.

Bodil Juli

Under konferensen presenteras och lanseras e-clubbing som är ett digitalt verktyg som möjliggör hembesök via Skype eller annat verktyg som möjliggör att en del besök kan göras på distans.

Bodil Julin, lektor vid vårdutbildningen, säger att robotarna kommer att komma inom hemsjukvården. Smarta hem kommer att bli allt vanligare och det kommer att förändra hela behovet av vård och kunskap.

– Forskning visar att om äldre som bor hemma måste välja mellan att flytta till ett servicehem eller stanna hemma och ta emot teknologi eller digitala besök, så väljer 99,9 procent att ta emot de nya lösningarna, säger Julin.

Bodil Julin.
Bildtext Bodil Julin.
Bild: Yle/Maud Stolpe

Enligt Johanna Wikgren-Roelofs, lektor vid socionomutbildningen, inleder Novia nästa år en elektronisk utbildning för att utbilda socionomer.

- På så vis omfattar det digitala flera aspekter inom vården och utbildningen.

Diskussion om artikeln