Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Kitsch och ett gammalt gökur

Från 2018
Uppdaterad 18.01.2018 14:47.
Strömsö inslag: Kitsch och ett gammalt gökur - Spela upp på Arenan

Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

Ordet kitsch började dyka upp på 1880-talet i Munchen och det är ett låneord från jiddisch och syftar på massproducerad konst eller konsthantverk av låg kvalité.

Nu har "kitsch" fått en vidare betydelse, det handlar om ett medvetet överdådigt formspråk och en vilja att väcka sentimentala känslor.

Kitsch är en salig blandning

Kitsch är en gränslös och färgstark stil som många anser smaklös, medan andra tycker den är härligt livsbejakande och sunt ironisk.

Även om man kör en avskalad inredning eller har en mera romantiskt eller robust linje hemma så kan det vara riktigt befriande att ibland bryta stilen. Att måla en byrå rosa och plocka in roliga mönster och inredningsdetaljer kan göra vem som helst glad, vare sig det är trendigt eller inte.

Genom att samla färgstarka tavlor och udda prydnadsföremål kan du väldigt enkelt skapa en egen liten kitschhörna åt dig.

Välj en stol, en soffa, ett överkast och blanda färger som vi försiktiga nordbor kanske inte tar till i första taget. Plocka fram glittret och ladda limpistolen. Börja skapa!

Ett gökur ändrar form och stil

Jag förvandlade ett brunt gökur till nåt slags karibiskt fågelbo, men i princip så kan man ju förvandla det mesta.

Ett traditionellt gökur är ganska udda i sig. Förutom göken kan man nämligen också hitta andra djur. Rävar och hjortar är inte helt ovanliga. Snidade blommor, balkonglådor och fönsterluckor hör också till.

Ett gökur är alltså ett perfekt utgångsläge för en överdådig kitschdröm!

Har man inget gökur så tar man något annat.

Du kan behöva:

 • hobbyfärg i olika kulörer
 • sprayfärg
 • penslar
 • mönstrade papper
 • tygblommor
 • dekorationsfågel
 • glitter
 • lim

Gör till exempel så här:

 1. Ta loss de delar som går att plocka bort och spraymåla dem ett par gånger. Låt torka mellan varven.
 2. Gökens lilla hus ska få en färg som den mest exotiska lilla fågel skulle älska: rosa, grönt, gult och varför inte också några gulddetaljer. Lämna sidorna omålade.
 3. Sidorna ska istället bli belamrade med mönstrat papper. Mät upp sidorna och klipp ut i härligt papper med ljuvliga, sockersöta motiv. Tapetsera väggarna.
 4. Måla framsidans alla färgytor en gång till så färgen täcker ordentligt. Låt torka.
 5. Dags för glitter. Kanske det finns någon liten detalj som behöver upphöjas lite extra?
 6. Tygblommor. Eller varför inte plastblommor? Nu är det läge att ösa på med dem. Montera de lösa, målade bitarna och dekorera med blommor. Limpistol är lämpligt verktyg för detta.
 7. Var inte för allvarlig!
 8. Skriv en dikt!

Min gök flyttade söderut
en annan har flyttat in.
Jag tror
han är lycklig.

Gökur målad och fixad i kitsch-stilen på en väg.
Bild: Yle/Esa Saari