Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Theresa Mays regering i kaos – ännu en minister tvingades avgå

Från 2017
Priti Patel lämnade 10 Downing Street via en bakport på onsdag kväll.
Bildtext Priti Patel lämnade 10 Downing Street via en bakport på onsdag kväll.
Bild: EPA-EFE/NEIL HALL

Storbritanniens biståndsminister Priti Patel tvingades avgå på onsdag kväll sedan det avslöjats att hon haft en lång serie hemliga möten med israeliska toppolitiker och tjänstemän. Hon blev den andra ministern som tvingats avgå bara under den senaste veckan.

Biståndsminister Priti Patel ber om ursäkt av premiärminister Theresa May i det avskedsbrev som premiärministerns kansli publicerade på onsdag kväll.

Patel skriver att hon inte levt upp till den höga standard som förväntas av en brittisk minister i samband med de möten hon hållit med israeliska företrädare.

Det har under de senaste dagarna avslöjats att Patel höll 12 skilda möten med israeliska toppolitiker och tjänstemän under sin Israelsemester i augusti. Bland annat träffade hon Israels premiärminister Benjami Netanyahu.

Patel har gett motsägelsefulla redogörelser för sina möten med israelerna samtidigt som allt fler möten avslöjats.

Diskuterade brittisk hjälp till flyktingar och den israeliska armén

Enligt brittiskt diplomatiskt protokoll borde ministrars möten med utländska företrädare arrangeras av utrikesministeriet och möten med israeliska företrädare brukar ofta följas av möten med palestinier.

Patel redogjorde på måndagen för de möten som hon hållit med israeler under sin semester i Israel i augusti.

Enligt henne arrangerades mötena av lord Stuart Pollak som är hedersordförande för lobbygruppen Konservativa vänner av Israel.

På tisdagen avslöjades att hon i september dessutom haft ett möte med Israels säkerhetsminister Gilad Erdan i London och ett i New York med en hög tjänsteman från det israeliska utrikesministeriet.

Under de här mötena ska hon bland annat ha diskuterat möjligt brittiskt bistånd till syriska flyktingar i Golanhöjderna.

Hon ska ha låtit bli att redogöra för premiärminister May att hon också diskuterat finansiering av den israeliska arméns vård av flyktingar vid israeliska militärsjukhus.

"May måste få kontroll över sin kaotiska regering"

Patel har varit en populär och inflytelserik minister inom Konservativa partiet. Hennes avgång är ett nytt bakslag för Theresa May.

Försvarsminister Michael Fallon tvingades avgå för bara några dagar sedan efter att han anklagats för sexuella trakasserier.

Biträdande premiärminister Damian Green och biträdande handelsminister Mark Garnier utreds också för sexuella trakasserier.

Utrikesminister Boris Johnson har nu senast hamnat i blåsvädret för att han genom ett ogenomtänkt uttalande ska ha förvärrat situationen för en brittisk-iransk kvinna som står åtalad för uppvigling i Iran.

Samtidigt är Mays Konservativa parti är djupt splittrat då det gäller utträdet ur EU och hur det ska gå till.

May "måste få kontroll över sin kaotiska och sönderfallande regering", sade Labours skuggminister för biståndsfrågor, Kate Osamor på onsdagen.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln