Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lika arga som Lilla My - namninsamling mot Muminvärldens planer i Karlstad

Från 2017
Uppdaterad 09.11.2017 09:36.
Muminhuset
Bild: Yle/ Marcus Nordström

Muminvärldens planer på att öppna en Muminpark i Karlstad i svenska Värmland möter fortsättningsvis på motstånd.

En majoritet av de politiska partierna är för satsningen, men det finns ett lokalt motstånd mot att temaparken skulle placeras på Skutberget, ett natur- och friluftsområde där en del skulle bli en upplevelseanläggning.

Nu planerar motståndarna att starta en namninsamling och att uppvakta Muminvärldens ledning i Nådendal, berättar SVT Värmland.

- Vi vill ju inte enbart påverka politikerna här i kommunen utan också det företag som ställt som ultimatum till kommunen att det är här och ingenting annat, säger Thomas Martinsson, ordförande i föreningen Skutbergets Wenner för SVT.

Förstår att det finns ett motstånd då det sker förändringar

- De är välkomna, och vi är färdiga att diskutera med dem, säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski till Yle.

- Jag ser det här som ett gemensamt projekt. Karlstad ska först fatta sitt beslut om hur området ska utvecklas, och efter det beslutar vi om investeringen. Men en öppen diskussion är alltid bra.

I Karlstad håller kommunen på med detaljplanering av Skutberget, där en en detaljplan gäller upplevelseanläggningen medan en annan plan gäller resten av friluftsområdet.

- Man planerar att utveckla hela området, så jag förstår att det finns ett motstånd då det sker förändringar, säger Lohikoski.

"Ingen folkomröstning, för politikerna lyssnar inte"

Muminvärldens investering i Karlstad skulle landa på 20-25 miljoner euro. Muminlandet skulle locka mellan 300 000 och 400 000 besökare varje år och ge cirka 250 säsongsjobb för ungdomar.

Enligt SVT skulle Skutbergets Wenner organisera en namninsamling med krav på en folkomröstning, men nu säger föreningen att det troligtvis ändå inte skulle bli någon folkomröstning eftersom politikerna inte lyssnar på dem.

Istället skulle kommunvalet i september 2018 ses som en folkomröstning.

Diskussion om artikeln