Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Skapa din egen himmel

Från 2017
Vardagsrum med en tyghimmel ovanför soffan.
Bildtext Sy din egen soffhimmel av olika tygbitar.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

En tyghimmel är en populär inredningsdetalj. Här får du instruktioner till hur du kan sy en egen variant.

En mix av tyger med olika mönster och struktur sys ihop till ett lapptäcke. Med en enhetlig färgskala blir det en finstämd helhet.

Häng upp himlen eller tältet i vardagsrummet ovanför soffan och skapa ett rum i rummet. En mysig plats att krypa upp i och drömma sig bort. Nästan som en koja som skapar en förtrolig ombonad atmosfär för både liten och stor. Vi förtjänar alla att få gosa in oss under vintermånaderna, oberoende av ålder. En tyghimmel behöver inte alltid hänga i barnrummet eller sovrummet.

Två kvinnor som sitter i en soffa med en tyghimmel.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Vi dekorerade soffhimlen med enkla tygfransar. Fransarna kan också användas istället för en vimpelgirlang eller som avslutning på en gardin. Varför inte också som dekoration i ett fönster eller en dörröppning.

Ljusslingor höjer mysfaktorn ytterligare men var noggrann med att enbart använda LED belysning så att inga lampor blir överhettade.

Du behöver:

 • tygbitar - gärna rester av avlagda kläder, dukar och lakan i olika material
 • 3 kvastskaft eller rundstavar ca 125 cm långa (eller enligt dina önskade mått)
 • symaskin
 • sax
 • bomullsband, ca 7-9 m, till fransgirlangerna
 • strykjärn
 • målarfärg till kvastskaften

Anpassa upphängningen till ditt utrymme. Ett sätt är att skruva fast vinkeljärn i väggen och kvastskaften i vinkeljärnen. Då behövs 3 st robusta vinkeljärn. Man kan också sätta krokar i taket och hänga upp himlen i band. Då behövs 6 st krokar.

Vardagsrum med en tyghimmel ovanför soffan
Bild: Yle/Lee Esselström

Gör så här:

 1. Mät och rita en skiss för att anpassa tyghimlen till ditt rum. Såga kvastskaften till lämplig längd och måla ändorna.
 2. Klipp tygerna i bitar. Jag valde två olika mått på bredden, 50 cm och 30 cm. Eftersom att det då blir en lämplig bredd om man kombinerar 50 + 50 + 30 på bredden för att få total bredd 120 cm efter att allt sytts ihop och kantats. Längden på tygbitarna kan variera men ha gärna några mått som återkommer, t ex 30, 50 och 100 cm.
 3. Rada ut bitarna på golvet så att du får ett sjok som blir ca 2 meter långt och 130 cm brett (eller din önskade bredd). Det blir två rader med 50 cm breda bitar och en rad med 30 cm breda bitar. Det behövs fyra sjok som detta.Den 30 cm breda raden kan sättas endera i ytterkant, i mitten eller i innerkant.
 4. Sy ihop en rad åt gången och sedan de tre raderna med varandra. Klyvpressa sömmarna.
 5. Sy fyra sjok på detta vis, eller så många som du behöver för att himlen ska räcka till din soffa, barnsäng eller dubbelsäng.
 6. Sy ihop de fyra sjoken efter varandra i den ordning som lämpar sig bäst. Gärna så att det blir variation både i mönster och storlek på tygbit.
 7. Fålla långsidorna och kortsidorna på lapptäcket.
 8. Mät omkretsen på kvastskaften och lägg till 1 cm. Vik lapptäcket på mitten, nåla och sy en kanal för det mittersta kvastskaftet. Se till att kanalen blir tillräckligt stor för att smidigt kunna träs på kvastskaftet.
 9. Senast nu måste du bestämma upphängningssätt eftersom kanalernas placering måste anpassas efter kvastskaftens fastsättning. Hänger du den upp i taket med krokar kan du välja vilka mått du vill. Ska du fästa kvastskaften i väggen kan du behöva anpassa fastsättningen till eventuella reglar i väggen.
 10. Mät ut platsen för följande kanal. Anpassa avståndet från den mittersta kanalen så att den passar ditt ändamål. Tänk på att det gärna får vara lite svaj i tyget mellan de två kanalerna sedan när allt hänger uppe.
 11. Sy den andra kanalen.
 12. Mät ut åt andra hållet från den mittersta kanalen, för den tredje kanalen. Nåla och sy den.
 13. Häng upp himlen på önskat sätt. Om du använder dig av krokar i taket måste du borra hål för upphängningsrepen i kvastskaftens ändor. Det vara fint att måla kvastskaftändorna i en färg som passar väggfärgen, tyghimlens färger eller annan inredning i rummet.
Vardagsrum med en tyghimmel ovanför soffan och två glada kvinnor i soffan.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Så här gör du fransarna:

 1. Riv eller klipp tygremsor, ca 1 cm breda och 15-25 cm långa.
 2. Sicksacka fast remsorna på ett bomullsband. Lämna 15 cm av bomullsbandet i början utan fransar för fastsättning.
 3. Vik en remsa åt gången dubbel (behöver inte vara på mitten) och sy fast den på bandet. Variera gärna tygremsorna så att det blir en fin mix.
 4. Gör en så lång fransgirlang som du behöver till ditt projekt. Till vår soffhimmel gjorde vi den i två delar. Två fransgirlanger som vardera är ca 4 meter lång.
 5. Knyt fransgirlangen först i det mittersta kvastskaftet och sedan runt sidokvastskaften så att den hänger ner längs båda sidorna.
Tygfransar på en tyghimmel
Bild: Yle/Lee Esselström
Vardagsrum med en tyghimmel ovanför soffan.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln