Över 400 svenska skådespelare går samman mot trakasserier
"Vi har fått nog av sexuellt våld", så står det i det upprop som 456 svenska kvinnliga skådespelare skrivit under och som publicerades av Svenska Dagbladet på tisdag.
Uppropet är riktat till regissörer, produktionsbolag, teatrar och politiker. Enligt skådespelarna som skrivit under uppropet har de här makthavarna misslyckats med att lösa problemen.
"Vi kräver att arbetsgivare (filmbolag, teatrar, bokförlag och tv-kanaler) slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare”, står det bland annat i texten.
Jag har blivit överfallen (stryptag) av en full manlig kollega utanför teatern efter att ha spelat en föreställning. Han påstod att jag gör skit och han gör konst. Sa att jag inte ska tro att jag är något och så vidare
Anonymt vittnesmål
Hemlig grupp fick stängas ned på grund av trakasserier
Allt började med att ett tiotal skådespelare beslutade sig att uttala sig gemensamt angående #MeToo-kampanjen, men allt flera ville vara med.
Vittnesmålen diskuterades till en början i en hemlig grupp på sociala medier där förövarna inte namngavs utan anonymiserades.
Gruppen fick till slut ändå stängas ned efter att förövare började kontakta och hota offer efter att ha lyckats ta sig in i tråden.
”Fått sms av stor manlig kollega om hur han ska knulla mig med morfarskuken i varje hål. Bara varit tre år på DEN STORA TEATERN och han är ju fast anställd så inget att gå till chefen med.”
Anonymt vittnesmål
Hashtaggen #tystnadtagning används i sociala medier för att stödja uppropet.
”Jag hör hur de pratar om vem som ska ta mig först”
Bland dem som undertecknat protestbrevet finns kända namn som Dramaten-skådespelaren Marie Göranzon, Guldbagge- och Kristallenvinnaren Lena Endre, komikern och Solsidan-skådespelaren Mia Skäringer och Sofia Helin som är mest känd för sin roll som Saga Norén i serien Bron.
I texten finns flera anonyma vittnesmål som beskriver de sexuella trakasserier och övergrepp som skådespelarna har utsatts för.
Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig.
Anonymt vittnesmål
Enligt skådespelarna finns fler berättelser om sexuella övergrepp sparade och de kommer att läsas upp senare.
Teaterförbundet ställer sig bakom kvinnorna
Efter uppropet vill det svenska Teaterförbundet se åtgärder från arbetsgivarsidan.
– Jag tycker att det är enastående modigt av de här kvinnorna att äntligen våga berätta sina historier och våga stå enade, säger förbundets ordförande Anna Carlson i en intervju med Sveriges Radio.
Hon säger att teaterfacket har arbetat mot sexuella trakasserier sedan 2010, men hon är ändå förvånad över hur allmänna trakasserierna verkligen är. Nu vill hon se nolltolerans mot sexuella trakasserier.
Jag var 23 år och låg på en madrass och vilade mellan repetition och föreställning. Då kom en av husets kapellmästare in och undrade om han fick massera min rygg. Kände direkt att jag inte ville men förmådde inte att säga nej. Han satte sig ner på mig och började massera. Sedan tog han fram sin grej och började onanera. Då det gick för honom lyfte han min tröja och sprutade på min rygg. Sedan steg han upp och gick. Innan föreställningen började den kvällen tog han tag i min arm och sade att det var skönt och att det var vår hemlighet.
Anonymt vittnesmål
Källor: Svenska Dagbladet, Sveriges Television, Sveriges Radio.