Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hulta daghem i Dalsbruk firar far – men inte med kaffe på dagis

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 14:38.
Farsdagskort som ser ut som en skjorta med kravatt.
Bildtext Barnen på Hulta daghem i Dalsbruk har pysslat fina farsdagskort som barnen överräcker på söndag då de firar fars dag med sina familjer.
Bild: Yle/Monica Forssell

På många daghem dukas det i dag fredag upp kaffe med tilltugg åt barnens pappor, som på söndag firar fars dag.

Men inte på alla daghem. I Helsingfors har åtminstone ett par daghem valt att nog bjuda på kaffe i dag, men inte för att fira fars dag, utan för att fira närståendedag. Iltalehti var först med att lyfta fram linjedragningen som skapat mycket debatt.

Avgör från år till år hur man gör

Också på Kimitoön finns ett par daghem som hoppar över farsdagsfirandet på dagis i år. Fast inte på grund av den diskussion som blossat upp efter Helsingforsdaghemmens linjedragning, utan helt enkelt av praktiska orsaker.

- Vi gör lite så att vi från år till år väljer ut vad vi vill poängtera, berättar Susann Fagerlund, pedagogisk ledare vid Hulta daghem.

- I år till exempel har vi valt att fira Finland hundra år och då sätter vi lite mera krut på en självständighetsbal som vi inte annars brukar ha. Det är lite beroende på personalen och vad vi från år till år väljer att uppmärksamma.

Dockservis på ett dagis.
Bild: Yle/Monica Forssell

En viktig aspekt i beslutet om huruvida man bjuder på farsdags – eller morsdagskaffe på daghemmet Hulta är också barnen och deras individuella livssituationer.

Skulle till exempel ett barn i gruppen nyligen ha förlorat den ena föräldern, till exempel på grund av skilsmässa eller dödsfall är det självklart att man på daghemmet skulle tona ner hela farsdags- eller morsdagsfirandet, berättar Fagerlund.

- Vi jobbar för barnets bästa.

Ett barn kan ha flera närstående manspersoner

Vid de daghem som vill införa närståendedag istället för fars- och morsdag på dagis lyfter man fram att familjer i dag ser väldigt olika ut.

Mamma med barnvagn
Bildtext Allt fler kvinnor väljer att bilda familj ensamma.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Både på daghem och i skolor finns det allt fler barn vars familjer inte motsvarar de traditionella uppfattningarna om kärnfamiljen. Till exempel finns det allt fler kvinnor som bildar familj ensamma och det finns också allt fler så kallade regnbågsfamiljer.

Presenter som barn slagit in.
Bild: Yle/Monica Forssell

En förändring som man på Hulta lagt märke till under de senaste åren är att ett barn kan ha flera pappor.

- Nu de senaste åren har vi haft en sådan situation att vi haft barn som haft flera manspersoner, pappor eller andra närstående som de har velat uppmärksamma. Då får de ju väldigt gärna göra flera kort och flera presenter, säger Fagerlund som överlag välkomnar diskussion om traditioner och verksamhet.

- Personligen tycker jag att det nog finns en poäng i det. Jag tycker det är bra att det tas upp och att det diskuteras och att vi inte gör någonting för att vi alltid har gjort så utan funderar varför vi gör det och för vem. Det är alltid hälsosamt att diskutera.

Kort och paket åt pappa på söndag

Trots att man på Hulta daghem inte firar fars dag med att bjuda alla pappor på kaffe på fredag, satsar man ändå på högtidsdagen genom att pyssla kort och presenter åt barnens närstående.

Fyra barn i en klätterställning som ser ut som en båt på en daghemsgård.
Bildtext Anton Roman, Colin Lindblom och Adele Kostiainen med Andreas Sandell längst fram.
Bild: Yle/Monica Forssell

Sexåringarna Andreas Sandell, Anton Roman, Colin Lindblom och Adele Kostiainen berättar att det vankas köttbullar, bacon, ägg, hallonkaka och jordgubbstårta på söndag.

På frågan vad som är bäst med deras pappor svarar Lindblom och Sandell att deras pappor är bra på att jobba och snickra.

Det som är bra med Romans pappa är att han låter Anton spela fågelrally och bäst med Kostiainens pappa är helt enkelt att: Han är världens bästa pappa.

farsdagskort somser ut som skjortor och kravatter.
Bild: Yle/Monica Forssell

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln