Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU kunde inte enas om förlängt tillstånd för bekämpningsmedlet glyfosat

Från 2017
Uppdaterad 09.11.2017 17:19.
Glyfosat finns i många konsumentprodukter.
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

EU lyckades inte enas om förlängt försäljningstillstånd för ogräsbekämpningsmedlet glyfosat.

En kommitté som består av tjänstemän från medlemsländerna röstade om den fortsatta användningen av glyfosat på torsdag förmiddag.

Enligt möteskällor stödde 14 medlemsländer ett fortsatt tillstånd men nio motsatte sig det och fem avstod från att rösta.

Finland har stött ett fortsatt försäljningstillstånd med minst fem år.

Tiden för att förlänga försäljningstillståndet löper ut i slutet av året och framtiden för ämnet är nu osäker. Kommissionen måste antingen föra fram ett nytt förslag för kommittén, eller så måste ärendet läggas fram för ett speciellt organ för ändringsansökan.

Glyfosat är ett omstritt ämne och användningen av det har hela tiden delat EU-länderna. Därför har det varit svårt att nå enighet om tilläggstid för att använda glyfosat.

Cancerframkallande eller inte?

I mars beslöt EU:s kemikaliemyndighet ECHA att glyfosat inte ska klassificeras som ett cancerframkallande ämne.

Också EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har slagit fast att glyfosat troligen inte är cancerframkallande för människor.

Intresseorganisationer inom lantbruket är inne på EU:s linje.

Världshälsoorganisationen, WHO har däremot bedömt att glyfosat kan vara cancerframkallande för människor.

Miljörörelserna har motsatt sig att ogräsmedlet glyfosat fortsättningsvis används.

Konsumentförbundet är emot ämnet

Hos oss i Finland har också Konsumentförbundet krävt att användningen av glyfosat helt förbjuds, eller kraftigt begränsas.

Glyfosat är ett av de vanligaste ogräsmedlet i världen och glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup.

Agrolog nöjd med glyfosat

Agrologen Erik Oljemark i Svartbäck i Borgå är nöjd med glyfosatet.

- Jag har använt det länge. För att bekämpa kvickrot är det det bästa preparat som finns. Det sugs in i rötterna och tar livet av kvickroten som är väldigt besvärlig och förökar sig snabbt om den får växa fritt.

Agrolog Erik Oljemark
Bildtext Erik Oljemark
Bild: Lone Widestam/Yle

Oljemark brukar spruta bekämpningsmedel antingen efter skörd på hösten, om det har funnits mycket kvickrot, eller före sådd på våren. Om kvickroten har hunnit växa litet på våren får man bort allt om man sprutar en låg dos på bladen.

Inga rester kvar i spannmål

I spannmål blir det inte kvar några halter av glyfosat, säger han.

- Det kan jag säga med hundra procents säkerhet. Jag använder inte glyfosat på det sättet som det görs i Europa. Om man sprutar i maj finns det inte rester kvar i grödan då man har tröskat, säger Oljemark.

En plastburk med Roundup
Bild: Yle

Oljemark berättar att glyfosatet kom i slutet av 70-talet och har varit ensamhärskande sedan dess. Det är också förmånligt och om man kan använda små doser får man ner kostnaderna.

Orättvist

Om medlet förbjuds måste Oljemark börja fundera på vilka andra sätt det finns att göra sig av med kvickroten. Åtminstone blir det högre kostnader, tror han.

Det är verkligen oroande om det blir ett totalförbud anser han.

- Det är inte fair play. Som det nu är får vi en ren gröda. Vi har ett europeiskt spannmålspris och får inget tilläggspris för en ren produkt, vilket vi vore berättigade till, säger Oljemark.

Diskussion om artikeln