Presidenterna Trump och Putin på samma plats – men än vet man inte om de kommer att samtala
Det är två självsäkra herrar med förkärlek för diktatoriskt ledarskap som möts under Apec-mötet i Vietnam.
Den största skillnaden mellan dem är för tillfället att Rysslands president Vladimir Putin har ett stort stöd i sitt hemland medan hans USA-kollega Donald Trump är allt mera impopulär hemmavid.
Vissa av president Trumps rådgivare har avrått honom från att träffa Putin eftersom ett möte som slutar i stor osämja inte gynnar någon. President Putin i sin tur vill gärna träffa Trump, inte minst eftersom han känner sig vara i överläge just nu.
Kreml hann till och med bekräfta att mötet blir av innan Vita huset slog på bromsarna. Nu talar bägge ländernas presidentadministrationer om snäva tidtabeller som avgör om presidenterna hinner ses.
Det går naturligtvis att fixa tidtabellerna om Putin och Trump vill tala med varandra.
Trump och Putin struntar i valfiffelskandalen
Ingendera av dem verkar bry sig ett skvatt om de utredningar och avslöjanden som visar omfattningen av rysk inblandning i presidentvalet i USA.
Vladimir Putin har ända sedan skandalen började rullas upp kallat den struntprat. Donald Trump sade efter att han och Putin i somras träffades för första gången att han tagit upp frågan med Putin. Senare har han viftat bort saken.
Inget tyder på att inblandningsoperationen ledde till det som Ryssland önskade.
Visserligen uppnåddes det första målet, nämligen att förhindra att Hillary Clinton blir vald.
Däremot ser det inte ut som om Donald Trump som president skulle ge Ryssland några fördelar på den internationella arenan, tvärtom. Dessutom har relationen mellan USA och Ryssland inte på årtionden varit så usel som nu.
Det finns en hel del viktiga ämnen för diskussion, och om presidenterna verkligen vill kan de kanske till och med enas om någon detalj:
Nordkorea
President Putin har på Kremls webbplats publicerat ett tal inför Apec-mötet. Där beskriver han den ekonomiska nyttan av samarbete mellan länderna i Asien och kring Stilla havet. Han tar däremot inte alls upp den riktigt stora frågan i området – nämligen krigshotet kring Nordkorea.
Donald Trump kommer säkert att rikta in sig på just det då han träffar Putin. Han vill få Ryssland på sin sida mot Nordkorea, en strävan som kräver sin man om det ska lyckas.
Samantha Vinograd, som under åren 2009-13 var medlem i det nationella säkerhetsrådet kring president Obama har i en artikel för CNN beskrivit vad hon tror Trump måste säga för att övertyga Putin.
För det första måste Trump kunna påvisa att USA har en specifik plan för motåtgärder om Nordkorea inte backar från sitt hot om att använda kärnvapen, skriver Vinograd.
För det andra måste Trump göra klart för Putin att ökade motsättningar kring Koreahalvön medför mera amerikanska trupper i regionen. Något som Ryssland, med sin 21 kilometer långa gräns till Nordkorea inte vill se.
Ryssland har en lång historia av handel och politisk kontakt med Nordkorea och det är inte alls säkert att Putin vill begränsa kontakterna. Nordkorea behöver Ryssland, det i sin tur betyder alltså att Putin kan ha ett visst inflytande på Nordkoreas ledare Kim Jong-un.
Kina
Man kan förmoda att Ryssland har följt Trumps Kina-besök med både kikare och förstoringsglas.
President Putin och de andra politiska höjdarna i Ryssland har de senaste åren betonat hur viktigt samarbetet mellan Ryssland och Kina är. Utgångspunkten har varit att Kinas dåliga förhållande till USA har öppnat för närmare kontakter med Ryssland.
Kinas intresse för Ryssland verkar inte vara lika hett som Rysslands för Kina, men inom energiutvinning har länderna några färska avtal. De gäller bland annat olje- och gasledningar från Sibirien till Kina.
Allt tyder på att president Putin inte vill att USA och Kina ska närma sig varandra. Han hoppas istället på att själv kunna föra sitt land närmare någondera av dem. Nu när kylan är så påfallande i riktning USA vill han satsa på Kina.
Syrien
Det är omöjligt att tänka sig ett seriöst samtal mellan Trump och Putin utan att de diskuterar kriget i Syrien. Och det blir knappast blomsterspråk eftersom länderna förhåller sig olika till framtiden för Syriens president Bashar al-Assad.
Bägge presidenterna vill emellertid lugna ned läget i Mellanöstern, där strider pågår också i Irak och i Jemen. När läget nu dessutom skärps mellan Saudiarabien och Iran skulle det behövas kraftansträngningar från omvärlden.
Putin har nyligen besökt Iran och Saudiarabiens kung var nyss i Moskva. Det betyder att Putin kan ha någon plan som han vill få Trump att gå med på.