Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Den perfekta hästen - den perfekta turistattraktionen

Från 2017
Uppdaterad 13.11.2017 10:32.
Max Dobretsberger med en lipizzaner.
Bildtext Max Dobretsberger med en lipizzaner.
Bild: Yle screenshot

Med stort engagemang och stor kunskap har generationer av hästavlare skapat en unik häst, lipizzanern. Men nu utmanas deras arbete av nya insikter inom genetik och kloning. Dokumentären Den perfekta hästen ger inblick både i hästavel och en av Österrikes största turistattraktioner.

Idag kan uppfödarna styra evolutionen mer precist än någonsin tidigare. Hur långt kan man gå för att skapa den perfekta hästen?

I Österrike avlas fortfarande lipizzanern som den gjordes för över 400 år sedan. I tiderna var det bara kejsaren som hade rätt att äga en lipizzaner. Den rätten slopades 1918 men inte mycket verkar har ändrat.

Det är fortfarande de vita ståtliga hingstarna som kännetecknar Spanska ridskolan i Wien.

I ett vackert alplandskap ett tiotal kilometer utanför Graz träffar vi Max Dobretsberger och hans många medarbetare vid stuteriet Piber. Med stor kunskap och erfarenhet sköter de om aveln och ser till hästarna som en dag skall bli Spanska ridskolans ögonstenar.

Här finns ett stort antal ston och hingstar till förfogande, och med sin fingertoppskänsla väljer man vilka som skall paras och hur man undviker inavel.

Men det finns också en annan sida av hästavel, den där forskare analyserar lipizzanerhästens DNA och klonar djur i jakt på ännu bättre resultat.

Vilka möjligheter ger det aveln och jakten på den perfekta hästen?

Genom att ställa den traditionella aveln mot ny vetenskap lyfter dokumentären en rad svåra frågor. Hur kommer bioteknologin att förändra hästavlingen? Är vetenskapen eller den långa traditionen och kunskapen starkare?

I förlängningen blir hästen också en metafor för vår attityd till natur och kultur, evolution och arv.

Vid sidan av själva aveln är dokumentären också en inblick i arbetet bakom hästarna som fortfarande är en av Wiens och Österrikes allra största turistattraktioner.

Orginaltitel: The Perfect Horse (Nederländerna 2015)
90 dagar på Arenan

En dokumentär av Hans Fels.

Diskussion om artikeln