Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jordbrukare protesterade i Vasa hamn — importen av korn förstör marknaden

Från 2017
Uppdaterad 09.11.2017 16:39.
Bönder protesterar med plakat och traktorer i Vasa hamn.
Bildtext Inhemskt korn räcker till, var ett av budskapen jordbrukarna ville få fram under torsdagens protest i Vasa hamn.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I en traktorkortege anlände ett 50-tal jordbrukare till Vasa hamn på torsdag förmiddag för att protestera mot Lantmännen Agros beslut att importera 3 000 ton korn från Sverige.

Enligt jordbrukarna finns det korn så att det räcker och blir över på den inhemska marknaden.

Eftersom jordbrukarnas statistik visar att det finns ett överutbud av korn på den inhemska marknaden tror de att Lantmännen Agro importerar kornet för att pressa ner priset på den inhemska marknaden.

- Vi vill visa på vilket sätt Lantmännen förstör marknaden och konstgjort håller ner spannmålspriserna. Enda sättet att få upp lönsamheten är att få upp spannmålspriserna. Det är klart att det inte känns bra, säger jordbrukaren Martin Edman i Malax.

Martin Edman står på en traktorvagn som fungerar som en scen.
Bildtext Martin Edman
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

"De vill hålla ner priserna"

Martin Edman är ordförande för Österbottens svenska producentförbunds (ÖSP) spannmålsutskott.

- Det finns officiell statistik som visar att vi de facto har ett exportbehov på 190 000 ton så det är ju inget annat än för att hålla ner priserna som man tar in det här, säger Edman.

Enligt ÖSP finns foderkorn tillgängligt i Finland till ett klart förmånligare pris jämfört med marknadspriset i Sverige och transportkostnaderna.

Kan du sätta ord på känslorna när ett fartyg lägger till i Vasa hamn med importerat korn?

- Vi börjar bli ganska luttrade, men faktum kvarstår att kan man inte bedriva en lönsam produktion så tar det slut, säger Edman.

Traktorer uppställda för demonstration i Vasa hamn.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vill inte svara på priskritiken

På Lantmännen Agro vill man inte kännas vid att man importerar korn från Sverige för att hålla ner priserna. Man har avtal som måste hållas, men det finns inga planer i dagsläget på att importera ytterligare.

- Spannmålsskörden ligger på omkring 3,2 miljoner ton i Finland i år. Det är 400 000 ton mindre än ifjol. Vi har inga uppgifter om kvaliteten på den skörden men genom att importera försäkrar vi oss om att kunden får spannmål, säger Ilkka Pekkala, produktgruppchef på Lantmännen Agro.

Porträtt i profil Ilkka Pekkala
Bildtext Ilkka Pekkala
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Har du förståelse för att jordbrukarna är upprörda?

- Det är klart att jag förstår och det har varit ett tufft år. Men man måste också förstå att våra kunder behöver korn i vilket fall som helst, säger Pekkala.

Bönder protesterar med plakat och traktorer i Vasa hamn.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Diskussion om artikeln