Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Domstol sköt upp beslut om utlämning av Janitskin

Från 2017
Ilja Janitskin
Bild: Yle

En domstol i Andorra har beslutat att skjuta upp beslutet om huruvida propagandasajten MV:s grundare Ilja Janitskin ska utlämnas till Finland, uppger Janitskins advokat Emilio Campos Arauz för FNB.

Domstolsbeslutet ska nu komma i december.

Janitskin har varit häktad och senare i husarrest i Andorra sedan augusti i väntan på beslutet som var utlovat till den 9 november.

Janitskin häktades som frånvarande redan förra hösten bland annat på grund av grov hets mot folkgrupp och grov ärekränkning. Han misstänks för sammanlagt omkring 50 brott kopplade till MV-propagandasajten som han driver.

Greps på Finlands begäran

Interpol grep Janitskin i Andorra i slutet av sommaren på de finska myndigheternas begäran.

Janitskins advokat säger att försvaret anser att Finlands begäran om utlämning innehöll tekniska fel, men rätten ansåg att felen går att korrigera och att de inte påverkar beslutet om den eventuella utlämningen.

Regeringsrådet Juhani Korhonen vid Justitieministeriet som har hand om ärendet säger att felen inte var speciellt dramatiska.

- Utlämningsansökan var översatt till spanska, och hänvisningarna till lagen var enligt internationell praxis på engelska. Domstolen i Andorra ville att även de här hänvisningarna skulle vara på spanska så vi översatte dem åt dem. Det var inte frågan om något konstigare än det, säger Korhonen.

Om rätten beslutar att utlämna Janitskin till Finland har han ännu möjlighet att överklaga beslutet till en högre domstol.

Juristen Markku Fredman, som skött flera utlämningsärenden, sade tidigare till FNB att utlämningen från Andorra till Finland kan ta allt från veckor till månader om rätten beslutar att utlämna honom.

FNB

Diskussion om artikeln