Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Diskussionen om hjärnskador inom ishockeyn går het i Sverige – nu hotar Brynäs dra sig ur CHL

Från 2017
Thomas Larkin.
Bildtext Thomas Larkin, här i italiensk landslagsuniform, blev Ishockeysveriges fiende nummer ett efter sitt påhopp mot Brynäs.
Bild: imago/Newspix/All Over Press

Åttondelsfinalen i ishockeyns CHL mellan Brynäs och Mannheim urartade i tumult efter att de tyska gästernas Thomas Larkin tacklat Brynäs Daniel Paille rakt i huvudet. Efter att ha stängts av i endast fyra matcher ryter den svenska klubben till.

– Det var fan ett mordförsök.

Så summerade Brynäs sportchef Stefan Bengtzén sekvensen, där engelsk-italienska Thomas Larkin totalt kör över Daniel Paille. Se video på tacklingen här (Twitter).

CHL svarade med att stänga av Larkin i fyra matcher. Ett skämt, ansåg flera hockeyexperter.

På torsdagen meddelade också Brynäs att man inte godkänner avstängningen. Klubbens krav: Ett ordentligt straff – annars drar sig Brynäs ur turneringen.

– Vi kommer fortsätta vår dialog med ledningen av CHL och även SHL. Utifrån de samtalen kommer vi besluta vilka åtgärder Brynäs IF kommer att ta kopplat till fortsatt deltagande i CHL samt eventuella civilrättsliga åtgärder, skriver klubbdirektören Johan Stark på klubbens hemsida.

"Farligaste jag åkt på"

Avstängningen gäller endast CHL-matcher och det tyska ishockeyförbundet ska ännu behandla tacklingen. Med andra ord kan Larkin också stängas av från matcher i den tyska ligan.

– Vi avvaktar nu hur det tyska ishockeyförbundet kommer att agera. Vi reagerar också på att konsekvenser i CHL är olika för lag och spelare beroende på vilket landsförbund de tillhör. Det är inte acceptabelt, skriver Stark.

Paille själv drabbades av hjärnskakning efter tacklingen och säger att han aldrig varit med om ett liknande påhopp.

– Under mina fjorton professionella år som hockeyspelare har jag haft hjärnskakningar tidigare, men detta, ett direkt slag mot huvudet, är det farligaste jag har åkt på i min långa karriär, skriver Paille på Brynäs hemsida.

Hjärnskador på tapeten i Sverige

Hjärnskador inom ishockeyn har varit ett stort samtalsämne i Sverige under de senaste dagarna, inte minst tack vare Expressens storsatsning kring ämnet. Brynäs ultimatum kommer samma dag som det tidigare ligaproffset och nuvarande krönikören Sanny Lindström publicerat en lång text om sitt eget öde.

Lindström tvingades lägga av med idrotten efter allt för många smällar i huvudet och öppnar upp kring vardagen.

– Eftersom jag spelade nästan 15 år på elitnivå har min hjärna åkt på en del smällar. Det tragiska är att jag inte kan säga hur många hjärnskakningar det handlar om, skriver Lindström.

– Det gör mig rädd i vardagen. Anledningen stavas CTE (chronic traumatic encephalopathy), som kort förenklat är en kronisk hjärnskada efter flertalet smällar mot huvudet. Är jag en av idrottarna som går med detta, utan att veta om det?

I Slaget efter tolv i Yle Vega på fredag 10.11 diskuteras tacklingar mot huvudet och hjärnskador inom ishockey.

Diskussion om artikeln