Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien ber sina medborgare lämna Libanon

Från 2017
Regionen kring Saudiarabien blir osäkrare - Spela upp på Arenan

Saudiarabien har under torsdagen uppmanat sina medborgare att undvika resor till Libanon. Också de som befinner sig i landet uppmanas lämna Libanon så fort som möjligt.

Saudiarabien anger som orsak "förhållandena i republiken". Med det syftar Saudiarabien till maktskiftet som har skett i Libanon och att Hizbollah som stöds av Iran har fått mera utrymme att verka i Libanon.

Saudiarabien och Iran är kända för att vara varandras ärkefiender, och det finns ingen diplomatisk kontakt mellan länderna i dagens läge.

Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgick under lördagen från sin post på grund av att han var rädd för att bli lönnmördad av shiitiska gruppen Hizbollah som verkar i Libanon. al-Hariri befann sig i Riyadh som är Saudiarabiens huvudstad.

Libanons förre premiärminister Saad Hariri
Bildtext Saad al-Hariri
Bild: EPA

Libanesiska myndigheter beskyller Saudiarabien för att hålla al Hariri som sin fånge i Riyadh. En myndighetskälla har sagt åt nyhetsbyrån Reuters att det var Saudiarabien som tvingade al Hariri att avgå, samtidigt som de satte honom i husarrest i Riyadh.

Saudiarabien och al Hariris partikamrater förnekar att han skulle sitta i husarrest.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln