Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländarna jagar efterlängtade poäng på hemmaplan – Malmström: Kan tänka mig att folk tycker att jag är galen

Från 2017
Det findländska laget på en gruppbild inför världscupen i Levi.
Bildtext Tre finländska damer och sex herrar vill ta sina första VC-poäng i Levi.

Efter en paus på fyra långa år vill de finländska slalomåkarna ta sig in bland de 30 bästa i världscupen. Trots otaliga skador tror Victor Malmström att söndagens tävling kan vara startskottet på en framgångsrik OS-vinter.

Victor Malmström och skavanker har gått hand i hand under en längre tid.

Själv räknar han till nio allvarligare skador och under de tre senaste vintrarna har det endast blivit sex starter i världscupen. Med den skadehistoriken är det befogat att undra vad som fått 26-åringen att fortsätta karriären.

– Jag har aldrig ännu fått chansen att utnyttja min fulla potential då jag alltid haft någon skada. Jag vill ta reda på om jag kan bli bäst i världen, vilket jag själv tror att är möjligt, säger Malmström till Yle Sporten före slalompremiären i Levi.

Victor Malmström susar ner för backen.
Bildtext Victor Malmström.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Vad säger du till dem som hävdar att det aldrig blir någon toppåkare av Victor Malmström?

– Jag kan tänka mig att folk tycker att jag är galen då jag ännu orkar komma tillbaka efter alla skador. På träningarna har jag lyckats men nu gäller det att åka fort med nummerlappen på bröstet.

Den mentala träningen hjälper att blicka framåt

Det är framför allt knäproblemen som lätt till att det endast blivit 22 VC-starter sedan debuten 2009.

Men nu är knäbesvären ett minne blott och Malmström ser framemot söndagens tävling.

– Jag kan inte låta de tidigare problemen spöka i bakhuvudet. Då skulle det inte gå att skida på den här nivån. Jag har jobbat med min mentala tränare Tuomas Grönman och det känns som att jag har verktygen för att klara mig i de flesta situationer.

Ingen ur den finländska sextetten Malmström, Joonas Räsänen, Jens Henttinen, Arttu Niemelä, Teddy Takki och Robin Bäck har ännu lyckats med bedriften att ta sig till den andra omgången i världscupen.

Jens Henttinen i slalompisten i Kranjska Gora 2015.
Bildtext Jens Henttinen.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

På söndag kommer följande chans att göra det som ingen finländsk herråkare lyckats med i slalom sedan Santeri Paloniemi var 24:a 2013.

– Om jag åker taktiskt klokt finns alla chanser. Jag har tränat extra mycket på övergången från den flackare delen till branten. Vi får hoppas att också Jens och Joonas tar sig till det andra åket, avslutar Malmström.

Räsänen stressar inte trots ny situation

Victor Malmström tillhör B-landslaget men både Jens Henttinen och Joonas Räsänen fick lämna landslagsverksamheten efter förra säsongen.

För tillfället tränar Henttinen med Tärnaby Skidhem som hör till Storumans folkhögskola och Räsänen har bildat ett privat lag med amerikanen Michael Ankeny.

– Visst är det annorlunda då vi fixar alla träningar och läger själva. Jag har tränat hårt, men kanske åkt lite mindre skidor, säger Räsänen inför sin 24:e start i världscupen.

Joonas Räsänen är en av Finlands bästa slalomåkare.
Bildtext Joonas Räsänen.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Under sommaren har det blivit att träna i såväl natursköna Nya Zeeland som i en slalomhall i norra Tyskland.

Under den senaste veckan har han ändå fått träna med landslaget efter att ha kvalificerat sig för söndagens tävling. Räsänen väljer att gilla det nya läget istället för att sura över förbundets beslut.

– Jag har inget emot förbundet. De fattade sitt beslut och ser man på mina resultat så gjorde de säkert helt rätt.

Förra året var Räsänen oerhört nära att få åka två tävlingsåk i Levi, men då blev han 0,19 sekunder från en plats i den andra omgången.

Nu ska 28-åringen ta det där klassiska sista steget och själv verkan han optimistisk inför söndagens kamp mot klockan.

– Jag har åkt bra på träning och framför allt utrustningen har fungerat mycket bättre. Förra året hade jag säkert inte gjort en enda skärande sväng före Levi men nu har det blivit en hel del rena svängar, avrundar Räsänen som efter Levi planerar att åka till Nordamerika för att delta i NorAm-cupen.

Damtävlingen i Levi avgörs på lördag med start klockan 11 och på söndag är det herrarnas tur.

Båda tävlingarna sänds i Yle TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat.

Diskussion om artikeln