Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstankar om radioaktiv läcka i Kazakstan eller Ryssland

Från 2017
Uppdaterad 10.11.2017 04:47.
En geigermätare och tunnor med radioaktivt material i bakgrunden.
Bildtext Bildsättningsbild.

Det har läckt ut låga halter av det radioaktiva ämnet rutenium i antingen Kazakstan eller Ryssland. Det slår det franska strålsäkerhetsinstitutet IRSN fast i sin rapport.

Det rör sig om så små halter att de inte orsakar någon fara för människor i Europa. Däremot skulle människor på några kilometers radie från läckan ha evakuerats ifall läckaget hade skett i Frankrike.

Franska strålsäkerhetsinstitutet IRSN har analyserat radioaktiv strålning som har spridit sig runt om i Europa och i september och början av oktober. De har nu slagit fast att källan till det var det ovanliga radioaktiva ämnet rutenium.

Också i Helsingfors kunde strålsäkerhetsverket notera läckan. Det har inte förekommit något rutenium i atmosfären sedan mitten av oktober.

Enligt IRSN ska ruteniumet härstamma från en facilitet som hanterar använt kärnreaktorbränsle eller en vårdanstalt som använder radioaktiva mediciner.

Läckan härstamma från området mellan Uralbergen och Volgafloden, vilket skulle placera faciliteten i antingen Ryssland eller Kazakstan. Ryssland säger att de inte har några uppgifter om några olyckor där radioaktivitet skulle vara inblandat.

IRSN har också slagit fast att det inte rör sig om en olycka i ett kärnkraftverk eftersom det inte har funnits spår av några andra radioaktiva ämnen i atmosfären.

Källa: Reuters,
IRNS

Diskussion om artikeln