Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

AP: Ryssland och USA nära Syrienavtal - kan avslöjas om Trump och Putin möts i Vietnam

Från 2017
Uppdaterad 10.11.2017 11:23.
Medlemmar av syriska demokratiska styrkorna SDF uppbackade av amerikanska styrkor  samlas vid ett torg i Raqqa 17.10.2017.
Bildtext Milisgruppen SDF som nyligen drev ut IS från provinshuvudstaden Raqqa kan utgöra ett problem för ett eventuellt Syrienavtal mellan USA och Ryssland
Bild: AFP / Lehtikuva

USA och Ryssland är nära ett avtal om hur man kunde lösa de långvariga konflikterna i Syrien.

Det hävdar den amerikanska nyhetsbyrån AP som citerar anonyma amerikanska regeringskällor.

Enligt källorna är Ryssland och USA nära ett genombrott och det är möjligt att överenskommelsen offentliggörs under det pågående Stillahavsländernas toppmöte i Vietnam.

Både president Donald Trump och president Vladimir Putin deltar i toppmötet och det är möjligt att de träffas informellt vid sidan om mötet.

Något officiellt möte mellan presidenterna har inte inplanerats enligt Vita huset.

USA och Ryssland har länge haft en så kallad het linje i Syrien och Irak för att undvika militära konfrontationer mellan länderna.

Tavlan med Putin och Trump har målats av den ryske konstnären Alexej Sergienko inför presidenternas möte i Tyskland i somras
Bildtext Tavlan med Putin och Trump har målats av den ryske konstnären Alexej Sergienko inför presidenternas möte i Tyskland i somras
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

Skyddszon i norr, buffertzon vid Israels gräns

Syrienavtalet skulle enligt AP gå ut på att länderna skapar mekanismer för att undvika konfrontationer mellan grupper som de stöder.

Ryssland samarbetar med den syriska regeringen samt shiamuslimska milisgrupper från Iran och Libanon medan USA har stått den arabisk-kurdiska rebellalliansen SDF (Syrian Democratic Forces).

Man skulle också skapa så kallade "säkerhets- eller avspänningszoner" på olika håll i Syrien, i samarbete med Turkiet och president Bashar al-Assads regering.

USA och Ryssland skulle också bekräfta sitt stöd för en FN-ledd fredsprocess i Genève, något som Ryssland har motsatt sig eftersom landet har sin egen fredsprocess tillsammans med Turkiet och den Syriska regeringen.

Israel och USA har också övervägt en möjlig "buffertzon" på Golanhöjderna för att minska risken för en militär konfrontation mellan Israel och dess fiende, den libanesiska Hizbollahrörelsen som stöder Assad och Iran.

Syriska regeringsstyrkor har drivit ut terrorgruppen IS från Deir ez-Zor, den sista provinshuvudstaden som IS kontrollerade i Syrien och Irak
Bildtext Syriska regeringsstyrkor som rycker fram i östra Syrien, närmar sig nu kurdmilisen SDF:s områden
Bild: EPA/STR

Inga kommentarer från Ryssland

Varken Syrien, Ryssland eller Turkiet har kommenterat uppgifterna som i det här skedet verkar mycket vaga.

Ryssland leder sin egen fredsprocess i Kazakstans huvudstad Astana som bojkottas av både syriska kurder och arabrebeller.

De skulle hellre se en FN-ledd fredsprocess, men flera förhandlingsomgångar i Genève har misslyckats på grund av Rysslands och Assads motstånd mot kompromisser som FN har lagt fram.

Det är också svårt att se hur man kunde skapa de planerade zonerna för deeskalering, särskilt i norra och nordöstra Syrien där kurderna har skapat sitt eget självstyrda område Rojava (Västkurdistan) som Turkiet och den syriska regeringen motsätter sig bestämt.

Ett avtal som omfattar både Syrien och Turkiet skulle antagligen innebära att USA skulle vara tvunget att överge milisstyrkan SDF, den grupp som med största framgång har kämpat mot terrorgruppen IS.

Källor: AP

Diskussion om artikeln