Libaneser misstänker att premiärminister Saad al-Hariri hålls i Saudiarabien mot sin vilja
Allt fler politiker i Libanon kräver att premiärminister Saad al-Hariri återvänder hem från Saudiarabien för att förklara sitt överraskande avgångsbesked.
Hariri meddelade i lördags under ett besök i Saudiarabien att han avgår från premiärministerposten av rädsla "för hot mot mitt liv."
Han angav också Saudiarabiens ärkefiende Iran som en orsak till sin avgång.
Premiärministern hade kallats till Saudiarabien endast en dag innan han plötsligt avgick.
Hariri befinner sig fortfarande i Saudiarabiens huvudstad Riyadh och president Michelle Aoun har vägrat att acceptera premiärministerns avgång så länge som han är utomlands.
Veteranpolitikern, drusledaren Walid Jumblatt skrev i morse på Twitter att det inte finns något alternativ till Hariri.
Jumblatt skrev att Hariri har varit frånvarande i över en vecka antingen "frivilligt eller mot sin vilja" men att det nu är dags att återvända hem.
"Hariri hålls i husarrest"
Flera olika källor i Libanon tror att Hariris rörelsefrihet har begränsats i Saudiarabien.
Två högt uppsatta libanesiska regeringskällor sade på torsdagen till nyhetsbyrån Reuters, att Saudiarabien hade beordrat Hariri att avgå och att han inte tillåts åka hem.
En tredje källa, en politiker som står nära Hariri, hävdade för sin del att saudierna hade tvingat Hariri att avgå och att han hålls i husarrest.
En fjärde källa säger till Reuters att Saudiarabien kontrollerar och begränsar premiärministerns rörelsefrihet, men saudierna avvisar alla misstankar.¨
Utländska diplomater som har träffat Hariri i Saudiarabien säger till tidningen New York Times att de kom från mötet med intrycket att han inte kunde tala fritt.
Presidenten kritiserar Saudiarabien
Libanons president Michel Aoun trappar också upp sin retorik mot Saudiarabien, som har beordrat sina medborgare att lämna Libanon omedelbart.
Aoun som på fredagen träffade diplomater och representanter för FN, EU och Arabförbundet, sade sig vara oroad över de omständigheter som har tvingat premiärministern Hariri att hålla sig kvar i Saudiarabien.
Aoun krävde också en förklaring om dessa omständigheter då han träffade Saudiarabiens ambassadör på fredagen i Beirut.
Den kristne presidenten har i åratal haft anaträngda relationer både med Hariri och med Saudiarabien som motsätter sig den shiamuslimska Hizbollah rörelsens politiska och militära inflytande i LIbanon.
Michel Aoun leder partiet Fria patriotiska fronten, som huvudsakligen består av maroniter och som ingår i den Hizbollah-dominerade 8 mars-rörelsen.
Frankrike tror ej på kidnappning
Frankrikes som har goda relationer till den sunnimuslimska Hariri-familjen tror inte på misstankarna om att Hariri skulle ha kidnappats.
Utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger att "Hariri har sin rörelsefrihet kvar enligt den information som vi har."
Hariri åkte den här veckan av och an från Saudiarabien till grannlandet Förenade Arabemiraten, hävdar Le Drien
- Så vi tror att han röra sig fritt och att han själv kan göra sina egna val, säger den franska utrikesministern.
Tyskland säger också att det inte har bevis på att Hariri skulle ha "kidnappats."
Saudier börjar lämna Libanon
Medborgare från Saudiarabien och andra länder vid Persiska viken har börjat lämna Libanon efter ordern om att de skulle lämna landet.
Ett stort antal turister och affärsmän från Saudiarabien, flög i morse hem från Beiruts internationella flygplats Rafiq Hariri.
Miljardären och den långvarige premiärministern Rafiq al-Hariri som mördades i en bilbombsexplosion i Beirut år 2005, var Saad al-Hariris far.
Både Syrien och bundsförvanten Hizbollah har anklagats för att ha legat bakom mordet, men till dags dato har ingen dömts.
En rättegång pågår som bäst i en internationell tribunal i Haag, men rättegången sker i de åtalades frånvaro.
Källor: AP, AFP, Reuters
Läget allt hotfullare i Mellanöstern - den saudiske kronprinsen rör om rejält i soppan
Retoriken mellan saudierna och Iran allt värre.