Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

I förgrunden en man i gummistövlar som ligger i en hängmatta. I bakgrunden ett grönområde vid havet.

Katarina sjöpark – från oljehamn till omtyckt oas i Kotka

Katarina sjöpark i Kotka är en vacker plats, en folkpark där invånare i alla åldrar trivs. Förr fanns här en ruggig oljehamn. Parken hade kunnat förbli bara en dröm, men parkavdelningens hårda arbete förvandlade hamnen till en havsnära oas.

Från 2018

Grafikdekoration

Heikki Laaksonen står i en labyrint och klappar i händerna. Det ekar.

Det ska inte eka i en labyrint belägen i en park på en öppen plats intill havet, utan några väggar eller formationer som ljudet kan reflektera ifrån i närheten.

Men när labyrinten i Katarina sjöpark stod klar, infann sig också det här mystiska ljudfenomenet.

Labyrint i park intill havet.
Bildtext Den franska katedralen i Chartres har en labyrint som fungerat som modell för labyrinten i Katarina sjöpark.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Heikki Laaksonen.
Bildtext Heikki Laaksonen är trädgårdsråd, en hederstitel.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

– Musikerna i orkestern Kymi sinfonia var på besök här, men inte ens de kunde förklara hur det är möjligt att det ekar just här, berättar stadsträdgårdsmästare Heikki Laaksonen.

Fem snabba om Katarina sjöpark

  • Park på 20 hektar i Kotka

  • Fram till 2003 fanns här en oljehamn

  • Här finns ruinerna av Fort Katarina som bär en historia om slaget vid Svensksund

  • Kännetecknande för Katarina sjöpark är en parklabyrint, miniatyrfyrar, skatepark, minneslund, ruiner, klippor och utsatthet för väderfenomen.

  • Kom hit med bil eller promenera från Kotka centrum (35 minuters promenad).

Att gå i en labyrint är att gå in i sig själv

Parkavdelningen, som Laaksonen leder, har förverkligat Katarina sjöpark efter Laaksonens planer. Det som förut var en ruggig oljehamn har nu förvandlats till en vacker plats för avkoppling och samvaro för Kotkaborna - och för vem som helst som har vägarna förbi.

Det var viktigt för Heikki Laaksonen att ha en labyrint här. Idén fick han av Helena Almi, ett hälsoproffs som länge sysslat med labyrinter.

Parklabyrinter har en lång historia - de äldsta byggdes för mer än 4000 år sedan. De har använts till meditation, dans, ritualer och ceremonier.

Labyrinter återfinns i katedraler och var populära i slottsträdgårdar under 1700- och 1800-talen. Parklabyrinter är till både för estetikens skull, men också för reflektion i stillhet.

– De här stenversionerna är våra egna, asketiska labyrinter, säger Laaksonen.

För nykomlingen bjuder labyrinten på en överraskning. Promenaden in till blomformationen i mitten och tillbaka är ungefär en kilometer lång - 1050 meter om man vill vara specifik.

Det känns otroligt. Promenadstigen verkar inte alls så lång. Men längs med vägen inser man att distansen är verklig, och den rastlöse får lust att gena över gränsen för att snabbare komma fram.

Vandringen kräver koncentration. Och just i koncentrationen ligger labyrintens förtrollning.

De 34 vändningarna, de flesta av dem 180͒ grader, “inverkar på människans elektromagnetiska fält och frigör labyrintbesökarens logiska hjärnhalva, så att den kreativa hjärnhalvan kan aktivera sig” - om vi ska tro infoskylten intill.

– Det här balanserar dig och får dig att må bra, förklarar Laaksonen.

Och, visar det sig, parker är bra för hälsan - inte bara labyrintmässigt.

"Universums finaste park!"

Det är Hanna Nieminen som har tipsat Egenland om Kotka och just Katarina sjöpark.

Hanna Nieminen
Bildtext Hanna Nieminen njuter av väderskiftningarna i den havsnära parken.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

– Jag tycker det här är, blygsamt uttryckt, universums finaste park. Det är läget vid havet och historian som gör det - mångsidigheten visar på känslan vi har här i Kotka, att det bland all industrimiljö finns något vackert.

Och visst är det en mångsidig park.

Pojke sitter uppe i en mastliknande klätterställning och tittar ut över klippor.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Ung kille åker kickbike i skatepark.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Människor trivs: barnen klättrar på stenbumlingar och i klätterställningar; man springer, promenerar, åker skateboard, är ute med hunden eller spelar samba.

Man tränar i gymanordning intill havet.
Bildtext Marko Ruotsalainen har kommit på besök från Lovisa, det är andra gången han är i Katarina havspark - han gillar parkerna, mest har han varit i stadens - och landets - mest prisbelönta park Sapokka nära centrum, men den här är alldeles prima den också, säger han.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Två vuxna och tre barn har picknick kring ett bord gjort av polerad granit.
Bildtext Fr.v. Tiina, Selma, Ernesti, Mirri och Hannu är på picknick vid ett av de många granitborden. Mirri säger att hon fick en chock - en positiv sådan - när hon såg hur fint det blivit i Katarina sjöpark, som hon besökt senast för 10 år sedan.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Hanna besöker ofta de många parkerna i staden, men just Katarina sjöpark har blivit viktig för henne.

– När det är motigt i livet får man styrka av havet och hela det här stället.

Bengtskärs fyr i miniatyr på en klippa, i bakgrunden havet.
Bildtext Bengtskär fyr, Finska vikens högsta, hittas som miniatyr i Katarina sjöpark.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Fyrar i miniatyr i havsmiljö.
Bildtext Fyrarna är kopior av riktiga fyrar i den östra delen av Finska viken. De är gjorda av den lokala konstnären Mikko Taskinen.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Uppe från Fort Katarina, resterna av fästningen vid Svensksund, ser man vid god sikt ända bort till Hogland

Visionären mot nejsägarna

Trädgårdsmästare Laaksonen har blivit kallad för Kotkas mest hatade man. Det fanns nämligen ett massivt motstånd till hans parkplaner. Men området har präglats av konflikter, kan man nästan säga.

Uppe på klipporna ovanför grönområdet ser man resterna av krig. Katarina den stora förlorade nästan hela sin krigsflotta utanför Kotka i det andra slaget vid Svenskskund år 1790. Efter det gav hon order om att Fort Katarina skulle byggas, som det yttersta skyddet till St. Petersburg.

Det ligger också många vrak på havsbotten utanför udden som Katarina sjöpark finns belägen på, faktiskt den tätaste vrakförekomsten i hela Skandinavien och Baltikum. De flesta vraken är ryska. .

Stridigheterna har fortsatt sedan dess: Oljehamnen började byggas även den efter hård debatt år 1930. Byggandet fortsastte ända in på 1980-talet.

Länge hade inte utomstående något här att skaffa. De tre sista oljecisternerna fördes bort år 2003 och parkbygget inleddes.

Oljehamn: Oljecisterner intill strand, stort lastfartyg vid brygga.
Bild: Kymmenedalens museum / A.G. Salonen
Skräp, betongbitar och en ensam lyktstolpe intill havet - en lasthamn i horisonten.
Bild: Kymmenedalens museum / Tiina Hakuli
Svartvit bild på tre oljecisterner, en grävmaskin och en hel del skräp.
Bild: Tiina Hakuli / Kymmenedalens museum

Den unge Heikki Laaksonen hade tänkt öppna en egen landskapsplaneringsbyrå, men hemstaden drog honom till sig. Kärleken till Kotka har spelat en stor roll när han ändrade karriärsinriktning.

Därför är också parkerna så viktiga för honom.

– Jag är född här och mina föräldrar och deras föräldrar har bott här. Jag har också bott i inlandet och i USA, men längtan till havet är mitt fädernesarv, då både pappa och farfar var sjöfarare.

När Heikki Laaksonen för 35 år sedan började planera parker i egenskap av stadsträdgårdsmästare i Kotka ansåg många på staden att det var slöseri på pengar, att man med parkfyrken hade vårdat både barn och gamla.

Samma bekanta diskussioner som förts i de flesta kommuner, säger Laaksonen.

– Vi har alltjämt hållit vår väldigt lilla budget med vilken vi sköter alla grönområden, förortsskogar och badstränder, skräphantering och gräsklippning. Attityden nu är också mycket positiv.

Det märks. Då man satsat så mycket på parker i staden är kotkaborna enligt undersökning mest nöjda med sina parker av alla finländare.

Park: Blommor, stenar, vattendrag, stigar och havet i bakgrunden.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Parker är bra för hälsan!

Välmåendet är det allra viktigaste med parker och själva orsaken till varför Heikki Laaksonen fortsatt att utveckla parkerna i Kotka i alla dessa år.

– En estetisk upplevelse ger styrka och vackra tankar, hoppas jag åtminstone.

Utvidgat kan man se parken som en del av hälsovården, säger Laaksonen, speciellt som förebyggande hälsovård. Det är viktigt med närmiljön: Stannar du på sofflocket eller går du ut för att se efter om azalean blommar, det inverkar på hur mycket du rör på dig.

En grupp personer spelar samba på olika sorters trummor.
Bildtext En sambagrupp från musikskolan Bandbox i Kotka.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Man i keps, skägg och rutig skjorta sitter på en bänk och håller i ett korvpaket.
Bildtext Isto Arponen är pensionär och berättar att han ofta rastar sin hund här. Just idag fick hunden stanna hemma så Isto får käka sin korv ifred.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Eller om sjukdomen slår till bistår parken också med sjukvård. Det finns en del forskning på området: Hur mycket miljön inverkar på hur snabbt man återhämtar sig från en operation, till exempel.

När vågorna väller in ända från grannkusten får människan känna på sin egen litenhet och naturens styrka

― Heikki Laaksonen, trädgårdsråd

Vädret hör till parkens utbud

Det gäller att se det som att man besöker parken på naturens villkor.

– På en vacker sommardag är det här ju en fin plats, men den är minst lika fin när det stormar ordentligt. När vågorna väller in ända från grannkusten får människan känna på sin egen litenhet och naturens styrka, säger Heikki Laaksonen.

Tre lyktor intill ett rostigt ankare.
Bildtext Minneslunden är ofta i användning: Intill det stora ankaret kan man sprida askan efter sin närmaste i havet. När det blåser, “sjunger” bron som leder ner till den lilla halvön som minneslunden är belägen på.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Laaksonen förklarar att det här är en sann folkpark: I ena ändan kan en rockkonsert äga rum och i den andra en hundutställning, samtidigt som familjer flyger drake och någon tar avsked av en avliden släkting vid minneslunden på ankarhalvön.

Kvinna promenerar genom grönområde med klippor och en del av ett gammalt fort i bakgrunden. På himlen hopar sig mörka moln.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Då den förr så impopulära trädgårdsmästaren gjort så mycket för sin hemstad, borde han få en egen staty i någon av stadens alla parker?

– Jag hoppas verkligen inte det! Jag är annars också mer förtjust i modern skulpturkonst. Jag har fått allt som man kan få, med titel tilldelad av presidenten och allt, skrockar trädgårdsrådet Laaksonen.

Programledare Hannamari Hoikkala och trädgårdsråd Heikki Laaksonen sitter på en sten, i förgrunden porlar en bäck.
Bildtext Programledare Hannamari Hoikkala och trädgårdsrådet Heikki Laaksonen.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

I Kotka finns området Katarina där man förvandlat den gamla oljehamnen till, anspråkslöst sagt, universums finaste park.

― Publiktips till Egenland
Katarina sjöpark, Kotka - Spela upp på Arenan

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.

  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.

  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.

  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.

  • Följ oss på instagram: @egenland!

Diskussion om artikeln