Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Det här tycker de unga i Vasa om päls

Från 2018
Uppdaterad 11.01.2018 13:12.
Ett par händer som klipper päls.
Bild: Yle

Runtom i hela världen föder man upp olika slags djur och slaktar dem för deras päls. I Finland är pälsdjursuppfödningen koncentrerad längs västkusten.

Uppfödningen av blåräv är dominerande i Finland. Vi har över 800 pälsfarmer i vårt land, 95 procent av dem finns i svenskspråkiga Österbotten. Det har alltid varit en fråga där de har funnits många olika åsikter och motståndsrörelser har uppstått.

De studerande i Vasa övningsskolas gymnasium deltog i ett frågeformulär om pälsanvändning. 65 procent av 146 studeranden väljer att inte bära någon päls alls medan 13 procent använder äkta, de övriga föredrar att bära fuskpäls.

Kaksi naista katsovat turkiksia näyteikkunassa.
Bildtext Två damer utanför en pälsaffär i Madrid.
Bild: Flickr

Vi intervjuade 18-åriga Tilda Knutar som går på årskurs tre i Vasa övningsskolas gymnasium.

- Det är kanske snyggt, men man måste tänka på konsekvenserna, säger hon.

Tilda är själv vegan och anser att pälsindustrin är fel mot djuren.

- Det skulle kännas etiskt fel att klä sig i en dödad medvarelses päls. Nuförtiden finns det andra kläder att bära och varmare klimat också, säger en studerande som vill vara anonym.

- Finns i luvan på min vinterjacka, dels för värmen, dels för utseendet, säger en annan studerande, som vill vara anonym.

Artikeln är skriven av Jenna Sederström, Judith Svartsjö, Emelie Nyman, Antonia Sandberg och Elli Piispanen vid Vasa övningsskolas gymnasium i samarbete med Yle Nyhetsskolan.