Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Janne Ahonen bekräftar nya optimismen i landslaget: ”Vi är på väg tillbaka”

Från 2017
Janne Ahonen inför säsongen 2017-18.
Bildtext Janne Ahonen har fått bevittna den finländska backhoppningens glansdagar och djupdykningen som har pågått i flera års tid.
Bild: All Over Press

Finländsk backhoppning har klivit upp ur den djupaste svackan. Tongångarna i landslaget är häpnadsväckande optimistiska inför OS-säsongen.

– En finländsk backhoppare kommer nog att fira högst upp på prispallen i framtiden. Det återstår att se om det sker den här säsongen eller nästa säsong, konstaterar Janne Ahonen när Yle Sporten träffar backhoppningslandslaget i Helsingfors.

– Det är ändå helt klart att vi är på väg tillbaka, fortsätter Ahonen.

Av de finländska landslagshopparna har Ville Larinto visat bäst form inför säsongen. Han är ändå långt ifrån den enda i laget som har orsak att le i nuläget.

– Det märks på killarnas miner. Laget har tagit kliv framåt – inte endast jag eller någon annan. Alla arbetar bättre och gör bättre resultat än tidigare, berättar Larinto.

Ville Larinto har en bra känsla inför säsongen 2017-18.
Bildtext Ville Larinto har en bra känsla inför säsongen.
Bild: All Over Press

Systematiskt arbete med Mitter

Vad har då fått de ofta så sammanbitna backhopparna att uttala sig i så positiva ordalag?

Svaret ligger i hög grad i det systematiska och hårda arbetet som gjorts under chefstränaren Andreas Mitters vakande öga. Resultaten under sommarens GP- och Continental Cup-tävlingar har varit hoppingivande.

– Vi har naturligtvis högre förväntningar än tidigare. Vi är på en annan nivå för tillfället, men det är fortfarande en lång väg att gå, säger Mitter.

Trots optimismen är chefstränarens målsättning för säsongen måttligt realistisk.

Mitter vill gärna se en eller ett par finländare bland de tjugo bästa i varje världscuptävling. Enstaka placeringar bland de tio främsta är också välkomna.

Backhoppningslandslagets chefstränare Andreas Mitter inför säsongen 2017-18.
Bildtext Andreas Mitter är inne på sin andra säsong med landslaget.
Bild: All Over Press

– Toppen i världscupen är väldigt jämn. Man måste hoppa på en väldigt hög nivå och varje lilla misstag gör att man tappar en massa placeringar.

– Vi kommer att ha jobbigare och bättre världscupveckoslut, men i medeltal är vår nivå högre än tidigare, säger Mitter.

De yngre utmanar de äldre

Janne Ahonen tävlade inte under sommaren, men ändå samlade fem olika finländare ihop sammanlagt 305 poäng under sommarens GP-tävlingar.

De var Antti Aalto, Andreas Alamommo, Ville Larinto, Jarkko Määttä och Eetu Nousiainen.

Poängsaldot i sommar var nästan fem gånger större jämfört med i fjol. Då tog endast två finländare GP-poäng och totalsaldot var inte större än 68 poäng.

Dessutom tog både 20-årige Nousiainen och 17-årige Niko Kytösaho flera goda placeringar i sommarens Continental Cup.

– De unga har börjat utmana oss som är lite äldre. En del av dem hoppar riktigt bra redan nu. Vi kommer säkert att få se en del av de unga hopparna i världscuptävlingar också. Det ser riktigt bra ut, myser Ville Larinto.

– Det finns unga killar som helt säkert har allt som krävs för att nå toppen. De måste bara komma ihåg att det krävs långsiktigt arbete, påminner Janne Ahonen.

Eetu Nousiainen sommaren 2017 i GP-tävlingen i Wisla.
Bildtext Eetu Nousiainen var en av Finlands bästa backhoppare under sommartävlingarna.
Bild: All Over Press

Bättre laganda nu

Andreas Mitter har försökt skapa en starkare laganda i landslaget och verkar ha lyckats med det.

Han har sett till att de yngre hopparna har fått resa runt på läger tillsammans med de mer etablerade landslagsidrottarna.

– Det är viktigt att de unga får vara med. De måste få se och lära sig hur det är på tävlingar, på olika tävlingsorter, och få se hurdana motståndarna är, säger Janne Ahonen.

– Det är omöjligt att sopa golvet med motståndarna då man är på tävlingar för första gången. Man måste få känna på stämningen först och hämta med sig lite ödmjukhet, fortsätter veteranen.

Ahonen påpekar att det inte går att slå sig in i världseliten i en handvändning.

– Vi har väntat länge på att de riktigt goda placeringarna ska börja komma, men först behöver vi komma in på hyfsade placeringar regelbundet.

– Efter det ger en lyckad prestation redan toppresultat. Då nivån har varit låg har en lyckad prestation gett endast ett hyfsat resultat. Det går så småningom mot det bättre, säger Ahonen.

Larintos stärkta självförtroende

Den som personifierar landslagets nya positiva melodi allra bäst är Ville Larinto. Han är lugn, balanserad och självsäker då han berättar om sin utveckling under det senaste året.

– Också för ett år sedan var jag full av iver och färdig att rocka loss då säsongstarten närmade sig. Självförtroendet har ändå stigit massvis under sommaren. Det är den stora skillnaden till i fjol.

– Samma sak märks i nivån på hoppningen. I fjol var de bra hoppen riktigt bra men variationen var stor. För tillfället är de sämsta hoppen på samma nivå som mina normala hopp för ett år sedan. Det är en klar skillnad.

Ville Larinto tog sina första poäng i vinterns världscup.
Bildtext I fjol fick Ville Larinto kämpa hårt för att nå andra omgången i världscuptävlingar.
Bild: EPA

27-årige Larinto har drabbats av flera allvarliga knäskador under karriären. Efter sin enda världscupseger år 2010 i Kuopio har han kämpat länge får att komma tillbaka till toppen.

– För ett år sedan undrade jag hur man får ett bättre självförtroende. Krävs det fler lyckade hopp eller någonting annat?

– Självförtroendet har helt enkelt kommit genom hårt arbete. Jag har märkt att de dåliga hoppen inte är så dåliga som de var tidigare. Jag har börjat lita på att det arbete jag gör kommer att bära frukt.

Lär bli bättre resultat

Den Lahtisbördige Larintos bästa världscupplacering i fjol var en 25:e plats i Wisla där världscupen startar nästa vecka.

Det mesta tyder på att resultaten i vinter kommer att bli bättre.

– Känslan jag har är mycket bättre än vad jag haft på många år. Jag har förtroende för mig själv och jag kan ärligt säga att jag jobbat väldigt hårt för att komma till den här situationen.

– Vi får fortsätta det hårda arbetet för att komma dit vi en gång varit, det vill säga på prispallen med Finlands flagga viftande i handen, säger Larinto som har stått fem gånger på prispallen i världscupen.

Janne Ahonen, Antti Aalto, Andreas Mitter, Ville Larinto och Jarkko Määttä inför lagtävlingen i hemma-VM i Lahtis.
Bildtext Janne Ahonen, Antti Aalto, Andreas Mitter, Ville Larinto och Jarkko Määttä inför lagtävlingen i hemma-VM i Lahtis.
Bild: All Over Press

Mitter vill fortsätta – Ahonen vill inte tävla för mycket

Säsongen 2017–18 blir den andra med österrikaren Andreas Mitter som chefstränare för det blåvita landslaget.

Mitter är den första utländska tränaren Finland haft. Hans kontrakt tar slut efter den här säsongen men han är intresserad av att fortsätta.

– Det är mitt jobb att försöka lyfta upp laget till en högre nivå. Kontraktet upptar ändå inte mina tankar, jag är helt fokuserad på laget.

– Det skulle ändå vara trevligt att fortsätta arbeta med laget, för jag kan se att det finns mycket potential. I något skede kommer vårt arbete att bära frukt och då vore det bra att fortsätta jobba vidare som hittills, säger Mitter.

För tillfället får Finland ställa upp med tre backhoppare i individuella tävlingar i världscupen. Ett av landslagets mål för säsongen är att få fler nationsplatser.

Finland kommer att ställa upp i samtliga världscuptävlingar i vinter. Det blir inga tävlingspauser med tanke på att hinna träna inför OS.

Det här gäller ändå inte för 40-årige Janne Ahonen.

– Det är svårt att tro att jag skulle tävla i alla världscuptävlingar även om hoppningen skulle fungera fint. Det är ett ganska tufft upplägg för en veteran som mig.

Janne Ahonen.
Bildtext I fjol deltog Janne Ahonen i drygt en tredjedel av tävlingarna i världscupen.
Bild: EPA

Världscupen startar fredagen den 17 november med kvaltävlingen i Wisla i Polen.

Veckan därpå fortsätter världscupen i Ruka – med tävlingar som sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln