Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hem och skola i S:t Karins om renoveringen: ”Klassrummen där elever mår dåligt och blir sjuka lämnas orörda ”

Från 2017
Uppdaterad 13.11.2017 10:32.
En gunga på en skolgård
Bild: Yle/Linus Hoffman

Nu är det stadsfullmäktiges tur att säga sitt om renoveringsplanerna för Hovirinta skolfastighet.

Förra måndagen godkände stadsstyrelsen i S:t Karins budgetförslaget för 2018. I den ingår renoveringen av Hovirinta skolfastighet med S:t Karins svenska skola.

Skolfastigheten har varit källa till debatt med långvariga problem med mögel och dålig inomhusluft. Stadsstyrelsen vill renovera, föräldrarna vill bygga nytt.

Under de gångna veckorna har S:t Karins svenska skola flyttat ut ur fastigheten och in i baracker.

Anna Sell är ordförande för Hem och Skola i S:t Karins, och en aktiv förälder i fastighetsdebatten. Hon säger att känslorna just nu är en kombination av lättnad och besvikelse.

Kvinna med glasögon.
Bildtext Anna Sell.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Jag känner lättnad för att vi äntligen får alla barn ut ur huset. Men vi är besvikna på att tilläggsbarackerna som lovades inte kommer att beställas.

I och med att tilläggsbarackerna uteblir kommer eleverna att ha textilslöjd och teknisk slöjd utanför skolan.

- Det innebär att eleverna skjutsas runt i S:t Karins med bussar till olika lektioner. Vad jag har hört av lärarna har det inte fungerat så bra. Jag förstår inte hur det kan vara så svårt att få en fungerande, trygg lösning.

Föräldrarna misstänksamma mot renoveringsplanerna

Inför fullmäktigemötet är föräldrarna skeptiska till den föreslagna grundrenoveringen.

- Tidigare lovades en grundrenovering som skulle innebära att man skulle skrapa huset ända till skelettet för att sedan bygga om. Men planerna verkar inte vara lika omfattande längre, förklarar Sell.

Den föreslagna budgeten för renoveringen av Hovirinta skolfastighet är 5,3 miljoner euro. Men Sell och de andra föräldrarna är oroliga över att den renoveringen inte kommer att vara tillräcklig.

- Nu är det tänkt att reparera de fuktskadade ytterväggarna, men lämna en stor del av klassutrymmena, där människor mår dåligt och blir sjuka, orörda.

Cyklar vid ett cykelställ på en skolgård
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Jag ställer mig kritisk till att göra en delvis renovering där man åtgärdar en del av problemen - men inte alla.

Om renoveringsplanerna går igenom innebär det en kartläggning som kommer ta ungefär ett halvår. Om det då konstateras att man är tvungen att åtgärda problem i till exempel taket kan renoveringen bli väldigt mycket dyrare, och närma sig priset för ett nybygge, förklarar Sell.

Enligt den utredning som tidigare har gjorts skulle ett eventuellt nybygge landa på 14 miljoner.

- Jag är kanske mest orolig över att man gör dyra renoveringar, flyttar in barn och personal i byggnaden, och efter en tid konstaterar att det inte fungerar, att det fortsättningsvis är många i personalen och barn som mår dåligt i byggnaden.

Därför hoppas många på ett nybygge istället för renovering, enligt Sell.

Föräldraktivismen har väckt reaktion

Föräldrarna till elever i S:t Karins svenska skola har varit aktiva och protesterat mot fastighetssituationen bland annat genom en utmarsch. Sell tror att föräldraaktivismen varit viktig för synligheten.

- Jag tror att det varit avgörande för att Hovirinta överhuvudtaget har uppmärksammats. De här problemen har pågått i många år utan att frågan lyfts upp.

Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu.
Bildtext Utmarschen vid Hovirinta.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Enligt Sell har föräldraengagemanget bemötts positivt av beslutsfattarna.

- Det är många som varit i kontakt och frågat mer om vad vi anser om olika saker. Det kan man berömma dem för.

Hoppas på ytterligare diskussioner

Inför måndagens möte har föräldrarna inte planerat någon demonstration. Däremot önskar Sell att så många föräldrar som möjligt närvarar under fullmäktigemötet för att följa diskussionerna.

- Jag hoppas att där kommer föras ytterligare diskussioner och att varje politiker gör sitt eget beslut. Det verkar som att de två större partierna, SDP och Samlingspartiet, har ganska låsta positioner. Men De gröna, SFP, Centern, Kristdemokraterna har mycket att påpeka om det beslut som kommer att fattas.

Besvikna familjer

Sell säger att många familjer känt sig besvikna på stadens agerande under hela den här processen. Vissa har till och med valt att lämna S:t Karins.

- Många familjer har någon gång valt att flytta till S:t Karins för att de har tänkt att det här är en kommun med gott rykte och med friska värderingar. Och nu får de känna sig besvikna.

Diskussion om artikeln