Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Venedig nästa – konsthistoriker gläds över lärlingsstipendium

Från 2017
Hus längs en kanal i Vendig, där nedersta våningen på husen håller på att vittra sönder. I bakgrunden ett lite snett kyrktorn.
Bild: EPA/Jochen A. Krause

- Det här är en unik möjlighet för mig komma in i konstbranschen. Kulturbranschen i Finland är ändå ganska liten, så alla kontakter är guld värda.

Det säger konsthistorikern Mereca Victorzon från Åbo efter att hon beviljats ett av Svenska kulturfondens lärlingsstipendier på 15 000 euro. Stipendiet är på ett år.

De övriga lärlingsstipendierna i november tillföll musikern och låtskrivaren Felicia Eriksson från Vasa, bildkonstnären Aino Köhler från Helsingfors, och smyckesformgivaren Theresa Storbacka från Vasa.

- Våra lärlingsstipendier är för konstnärer och hantverkare som nyss avslutat sin utbildning. Stipendierna ger nyutbildade en chans att tillsammans med en etablerad konstnär fördjupa sitt kunnande, säger Annika Pråhl, kulturombudsman på Kulturfonden.

Victorzon kommer att vara lärling vid Frame Contemporary Art Finland, som fungerar som informationscentral för samtidskonst i Finland.

Raija Koli från Frame Finland öppnar Finlands paviljong, biennalen i Venedig 6.5.2015
Bildtext Raija Koli från Frame Finland öppnar Finlands paviljong, biennalen i Venedig 2015.
Bild: Marianne Zilliacus

- Dels kommer jag att kunna vara med och internationalisera finländsk konst. Frame är bland annat med om att förverkliga den finska utställningen i konstbiennalen i Venedig, förklarar Victorzon.

- Men dels kommer det här att stöda min egen karriär. Jag blev i somras färdig med mina studier i konstvetenskap vid Åbo Akademi, och nu får jag genast möjlighet att arbeta med finsk konst och utländska konstinstitutioner. Jag hoppas på en karriär inom museibranschen.

Diskussion om artikeln