Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Byron Cox - Dom kallar oss invandrare

Från 2017

Det är smärtsamt att veta att det inte finns en karriärmöjlighet som dansare i Finland

Byron Cox är en av huvudkaraktärerna i tv-serien Dom kallar oss invandrare. Byron flyttade från New York till Finland för fyra år sedan för att undervisa i dans.

“Ifall några av mina danselever är så pass duktiga att de kunde ha en karriär inom dans, ger jag dem rådet att åka utomlands. I Finland kan du inte bli stor inom dans, ifall du inte anser att det är tillräckligt att dansa bakom en finländsk musikartist. Det är tragiskt men sant.

Det räcker redan med att åka till Sverige, eftersom där finns bra skolor. Och de har kunskapen att kunna exportera sina dansare vidare utomlands. Här existerar inte en sådan marknad och “know how”. Det är smärtsamt att veta att det inte finns en karriärmöjlighet som dansare i Finland.

Jag har träffat finländska dansare i Sverige, som inte ens nämnt att de är hemma från Finland. Vad som är den stora skillnaden mellan dessa två nationaliteter förstår jag inte. Vi är alla människor med samma slags rutiner och förutsättningar.

Finland har en välfungerande infrastruktur med bra utbildningsmöjligheter. Alla lär sig minst tre språk, sjukvården är gratis, rent vatten och så vidare.

Men att bli någonting stort här, det är svårt. Det gäller nästan inom vilken marknad som helst.

De som vill bli framgångsrika, åker oftast utomlands. Jag tycker att det är tragiskt att titta på. Människor är väldigt bekväma här och följer snällt de färdiga systemen.

Sällan ifrågasätter någon någonting. Jag är van från New York att argumentera och ifrågasätta saker. Men här uppstår väldigt sällan någon bra diskussion om möjligheterna inom dans.

I Japan till exempel, där jag dansat mycket, finns en stor danskultur; tidningar, skolor, institutioner och världens bästa dansare. De har också sin historia men har ändå lyckats bygga upp en stor och viktig marknad inom dans. Varför kan inte finländarna göra det?

Jag tror att den finska hobbykulturen är en av de största orsakerna att människorna inte vågar satsa helhjärtat på att bli professionella till exempel inom dans. Det kan finnas hur många bra dansare som helst, men de vågar aldrig satsa på en karriär.

Den finska nya generationens dansare, 10-13-åringarna, ger mig ändå hopp. Jag ser stort potential i dem och vill tro att de vågar bryta sig loss från de existerande strukturerna inom dans.

Det är väldigt simpelt, vill du bli någonting stort inom vad som helst, måste du vara beredd att jobba stenhårt.

Jag vet inte varifrån inställningen att man inte duger till någonting kommer ifrån? Den enda riktiga finska sisun jag ser för tillfället finns bland mor- och farföräldrarna.”

Dom kallar oss invandrare: Dansen har ett starkt uttryck i Finland - Spela upp på Arenan

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?

Diskussion om artikeln