Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: ”Kan dominera NHL i 20 år” – se Sveriges jättelöfte mot Kanada

Från 2017
Uppdaterad 10.11.2017 18:27.
Rasmus Dahlin.
Bildtext Rasmus Dahlin spelade junior-VM i fjol som sextonåring.
Bild: IBL

Alla NHL-klubbar vill ha honom. Nu får den finländska hockeypubliken stifta närmare bekantskap med supertalangen Rasmus Dahlin. Sjuttonåringen gör riktig debut i Tre Kronor mot Kanada i kväll.

En berättelse runt veckans EHT-turnering i Helsingfors – framför allt i finländska kretsar – har blivit tonårstalangernas debuter i landslaget. I går gjorde både Eeli Tolvanen och Miro Heiskanen sin första insats i Lejonen.

I kväll åker nästa supertalang in på isen i Helsingforsarenan. Rasmus Dahlin, född i april 2000, tar sin första riktiga skär i Sveriges landslagströja mot Kanada.

Frölundabacken gjorde ett par matcher mot Vitryssland förra säsongen, men nu är det på allvar för första gången. Och det är verkligen inte vem som helst som finns med i Tre Kronors uppställning.

"Finns ingen svaghet"

Om hajpen runt Miro Heiskanen, som NHL-draftades som trea i somras, är stor i Finland, borde den vara öronbedövande runt Dahlin. Samtliga NHL-klubbar uppges vara intresserade av backen, som kan väljas nästa sommar.

När Sverige inledde EHT-turneringen med att slå Tjeckien var Dahlin inte med på grund av CHL-spel dagen före, men nu finns han med. Och han följs noggrant i Helsingfors.

– Han är grym. Otrolig. Varje match som jag sett honom är han bäst på plan. Han kommer dominera 20 år i NHL, om han vill. Han är bra på allt. Jag menar allt. Det finns ingen svaghet, säger Florida Panthers-scouten Kenta Nilsson enligt Sportbladet.

Utöver förväntningarna på Dahlin finns också ett konkret blåvitt intresse för kvällens match: Det här är Lejonens två motståndare under helgen. I morgon möter Finland Sverige och på söndag står Kanada på andra sidan.

Christoffer Herberts refererar matchen på svenska. Matchen startar klockan 18.30 och sänds på Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: CAN - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln