Trump och Putin ense om kriget i Syrien och valet i USA - "jag tror att han verkligen menar det"
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin säger i ett gemensamt uttalande i Vietnam att kriget mot IS fortsätter tills terrorgruppen är slagen.
Presidenterna uppmanar också alla parter att delta i FN-ledda förhandlingar i Genève och de varnar för att kriget i Syrien inte kan vinnas med militära medel.
Flera omgångar av FN-ledda fredsförhandlingar i Genève har inte lett till resultat, främst på grund av oppositionens inre splittring och den syriska regeringens hårdnackade inställning.
Ryssland har fram till nu förespråkat sin egen fredsprocess i Kazakstans huvudstad Astan, men tycks nu ha ändrat åsikt efter förhandlingar mellan ländernas utrikesministrar Sergej Lavrov och Rex Tillerson, som utformade uttalandet.
Nyhetsbyrån AP uppgav i går att länderna var nära ett gemensamt avtal om Syrien, men så tycks inte vara fallet.
Han sade att han absolut inte blandade sig i vårt val. Jag tror att han verkligen menar det när han säger
USA:s president Donald Trump
AP tillade att avtalet kunde offentliggöras om Trump och Putin träffas vid sidan av Stillahavstoppmötet Apec i Da Nang i Vietnam.
Men ett regelrätt möte ägde aldrig rum och Trump har nu flugit vidare till Vietnams huvudstad Hanoi.
Mötet blev inte av
Trump och Putin skakade endast hand och bytte några ord vid tre tillfällen i samband med gruppfoton och andra möten.
De småpratade brett leende senast på lördag morgon innan de satte sig ner för förhandlingar med andra Stillahavsledare.
Trump sade efter den korta träffen att Putin än en gång försäkrade att Ryssland inte blandade sig i det amerikanska presidentvalet i fjol.
- Han sade att han absolut inte blandade sig i vårt val. Jag tror att han verkligen menar det när han säger så åt mig, sade Trump då han hade satt sig på flygplanet i Da Nang på väg till Hanoi.
Trump beklagade att Rysslandsutredningarna i USA gör det svårare att förbättra relationerna mellan länderna.
- Han skulle verkligen kunna hjälpa oss i Nordkorea. Om Ryssland skulle hjälpa oss vid sidan om Kina så skulle problemet kunna lösas mycket snabbare, enligt Trump.
Putin sade för sin del att anklagelserna mot Ryssland är "fantasier" och att de orsakas av det inrikespolitiska läget i USA.
- Allt kring den så kallade Rysslands-dossieren är ett uttryck för den inrikespolitiska kampen, sade Putin.
Han tillade att påståenden om att hans systerdotter skulle ha träffat Trumps utrikespolitiska rådgivare George Papadopoulos "är rena fantasier."
Putin ilsken över RT
Putin verkade särskilt irriterad över att den internationella ryska tv-kanalen RT (tidigare Russia Today) har hamnat mitt i stormens.
Kanalen anklagas bland annat för försök att påverka valet då den köpte annonser via Twitter och Facebook.
Det amerikanska justitieministeriet kräver nu att RT registrerar sig officiellt som en "främmande agent" om den vill undvika att dess chef grips och kanalens tillgångar fryses.
Putin kallade det för en attack mot Ryssland och han hotade med motåtgärder.
- Ett angrepp på våra medier är ett angrepp mot yttrandefriheten. De valde att de facto stänga RT, men det kommer en lämplig motreaktion, lovade Putin.
RT meddelade på fredagen att den kommer följa uppmaningen men att beslutet kommer att överklagas i en domstol.
Putin: Trump artig och välutbildad
Trump sade också att han har ett varmt förhållande till Putin och presidenterna har sannerligen inte dolt hur de uppskattar varandra, trots anklagelserna om att Ryssland blandade sig i den amerikanska presidentvalskampanjen.
Putin berömde Trump och sade att han är artig och välutbildad.
- Förenta staternas president betedde sig mycket artigt och vänligt och vi hade ett normalt samtal. Tyvärr fanns det inte tillräckligt med tid.
Enligt ryska källor skulle Putin gärna ha haft ett eget möte med Trump i Da Nang, men Trump ville inte det för att inte fästa onödig uppmärksamhet vid de olika pågående utredningarna om Rysslands inverkan på valet.
Trumps rådgivare säger att Trump ogärna sätter sig ner med Putin om han inte kan peka på något konkret resultat, till exempel i fråga om konflikterna kring Nordkorea, Ukraina och Syrien.
Lavrov och Tillerson har däremot fört förhandlingar i Vietnam, men de har varit ytterst tystlåtna om vad som diskuterades.
Källor: Reuters, AFP