Hedersvakt vid hjältegravar på många håll i landet
Över 3 000 frivilliga finländare har anmält sitt intresse för att stå hedersvakt vid hjältegravarna på självständighetsdagen.
Statsrådets kansli utgår ifrån att fler kommer att anmäla sig eftersom det fortfarande är nästan en månad kvar till självständighetens hundraårsdag.
Målet är att det på självständighetsdagen står en person av samma ålder och kön som den stupade var vid hjältegravarna.
Meningen med hedersvakten är att ge en konkret bild av hur många som stupade i vinter- och fortsättningskriget och hur unga de stupade var. Även de som överlevde kriget gick i många fall miste om sin ungdom.
- Jag tittade in på Tusby begravningsplats under min morsdagspromenad i maj, och i morgonsolens ljus gick jag genom hjältegravarna: en 19-åring, en 24-åring, en 25-åring..., säger produktionschefen Tiina-Kaisa Laakso-Liukkunen på statsrådets kansli. Hon hör till sekretariatet för projektet Finland 100.
Ännu fler behövs
Det finns tiotusentals hjältegravar runt om i landet. I gravarna vilar de flesta av de nästan 95 000 män och kvinnor som stupade i krigen 1939-1945.
Till exempel kommer en 14-årig son till en kapten att stå hedersvakt vid en 14-årig soldatpojkes grav i Kalevankangas i Tammerfors den 6 december.
- Det gläder mig verkligen att ungdomen engagerat sig, säger vice ordförande vid Tammerfors Finska Klubb, generalmajor (i.a.) Kalervo Sipi i Tammerfors.
Hedersvakterna vid hjältegravarna är ett initiativ av Sipi. En liknande hedersvakt ordnades i Lembois på nationella veterandagen 2007.
Förutom i Tammerfors och Tusby ordnas hedersvakter i bland annat Lojo, Kuopio, Uleåborg, Jyväskylä, Lahtis, Vanda och Salo.
Sammanlagt är det drygt 20 städer och kommuner som deltar, uppger Laakso-Liukkunen. Hon säger att den största hedersvakten är i Villmanstrand där målsättningen är att skrapa ihop cirka 1 400 deltagare. Det är Markstridsskolan som koordinerar arrangemangen. (FNB)
FNB