Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Lejon i medvind mot Tre Kronor med full pott

Från 2017
Uppdaterad 11.11.2017 17:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: FIN - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland och Sverige har inlett OS-säsongen bra. Tre Kronor har redan tagit två segrar i veckan medan Lejonen spelade starkt och slog Ryssland i torsdags. I kväll möts grannarna i en utsåld Helsingforsarena.

EHT-ishockey, Finland-Sverige
Helsingfors, klockan 17.30
.
Matchen sänds på TV2 och Yles Arena med referat på svenska av Christoffer Herberts och Christian Vuojärvi.

Lejonens läge:

3–2-segern över Ryssland i torsdags gav råg i ryggen, och att byggandet av OS-truppen är viktigare än enskilda resultat visas av hur Finland väljer att ställa upp i kväll.

Ledande backen Sami Lepistö och torsdagens segerskytt Atte Ohtamaa är givna i OS-truppen och duon vilar i dag, tillsammans med Niko Mikkola. I stället tar Jyrki Jokipakka, Mikko Lehtonen och Jesse Virtanen plats bland Finlands sju spelande backar.

Bland anfallsspelarna imponerande Jokeritkedjan med Marko Anttila, Antti Pihlström och Mika Niemi stort i torsdags. Hela trion är på god väg mot Sydkorea och vilar i dag, de två förstnämnda sitter på läktaren och Niemi är 13:e forward.

I stället bygger Finland en helt ny fjärde kedja med Jani Lajunen som center mellan Mika Pyörälä och Sakari Manninen. De övriga tre kedjorna fortsätter exakt som i torsdags, lite oväntat när det gäller kedjorna med Petri Kontiola och Jarno Koskiranta som centrar.

Tre Kronors läge:

Vårens världsmästarland har fått en utmärkt start på den nya landslagssäsongen och i veckan tagit två segrar. Sverige lyckades offensivt i onsdags mot Tjeckien (5–3) och visade upp en imponerande defensiv mot Kanada i går (2–0).

Det betyder att Sverige kan säkra segern i EHT-turneringen redan i kväll genom att slå Finland. Svenskarna torde ändå vara mer slitna än det finländska laget. Match onsdag, resa torsdag och match fredag är onekligen en jobbigare vecka än Finlands motsvarande med spelledigt onsdag, match torsdag och spelledigt fredag.

Se upp för:

Sveriges spel i numerärt överläge. Tre Kronor har gjort sina fem senaste mål i turneringen i power play.

Upp till bevis för:

Petri Kontiola. Är han faktiskt tillräckligt bra för att vara förstacenter i ett OS-lag? I torsdags lyckades han inte, nu kommer nästa chans för veteranen från Lokomotiv Jaroslavl.

Hittas ännu en tvåmålsskytt?

I onsdags gjorde Färjestads Dick Axelsson två mål, i går lyckades Skellefteåcentern Pär Lindholm med samma sak. Det lag som får fram en tvåmålsskytt i dag också ligger nära en seger.

Håll koll på:

Europas två mest lovande backar i samma rink. Årets trea i NHL-draften, Miro Heiskanen, kommer i kväll att jämföras med nästa års troliga etta, svensken Rasmus Dahlin. Bägge tonåringarna har redan hunnit öppna sina poängkonton i turneringen.

Förra säsongen:

Finland förlorade de stora matcherna mot Sverige under Lauri Marjamäkis första år, 0–2 i World Cup och 1–4 i semifinalen i VM. Men i de fyra EHT-matcherna var det Finland som hade övertaget med tre segrar.

Finlands uppställning:

Anfall:

Eeli Tolvanen – Petri Kontiola – Jukka Peltola

Julius Junttila – Joonas Kemppainen – Teemu Hartikainen

Veli-Matti Savinainen – Jarno Koskiranta – Antti Erkinjuntti

Mika Pyörälä – Jani Lajunen – Sakari Manninen

13:e forward: Mika Niemi

Försvar:

Mikko Lehtonen – Jesse Virtanen

Jyrki Jokipakka – Miro Heiskanen

Miika Koivisto – Ville Lajunen

Lasse Kukkonen

Målvakt:
 Mikko Koskinen

Diskussion om artikeln