Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Rekordmånga älgar fälls - köttet når inte butikerna

Från 2017
Uppdaterad 11.11.2017 16:41.
En jägare med jakthund går över en åker.
Bild: Mostphotos/Robert Nyholm

Rekordmånga älgar ser ut att fällas i höst, men trots det är det svårt att få tag på inhemskt älgkött i våra livsmedelsaffärer, skriver Helsingin Sanomat.

Uppskattningsvis endast en procent av allt det kött (cirka 8,5 miljoner kilo) som kommer från fällda djur når handeln och restaurangerna.

Mindre än tio procent av köttet går till försäljning, men merparten av det går direkt till privatkonsumenter. Jaktlag uppger också att de ofta donerar älgkött till exempelvis skolor och krigsveteraner.

Samtidigt har intresset för kött från vilt ökat, eftersom köttet anses mera etiskt då det kommer från fria djur.

I köttdiskarna finns huvudsakligen svenskt och estniskt älgkött till buds, skriver HS som ställer frågan vart allt det inhemska köttet tar vägen.

Många jaktlag får inte sälja av köttet

Svaret är att köttet stannar hos jägarna och deras anhöriga - och två år senare matas hundarna med älgkött ur frysboxen, såsom kötthandlare Veikko Votkin uttrycker det i artikeln.

Allt tas tillvara, också benen som jakthundarna får.
Bild: Yle / Louise Bergman

- Det är ett strukturellt problem. Jakt är ju ingen direkt business hos oss utan mera en hobby, säger viltchef Jani Körhämö vid Finlands viltcentral om varför många vanliga konsumenter inte kommer åt att köpa älgkött.

Informatör Kai Tikkunen vid Finlands jägarförbund säger att många jaktsällskap har så få jakttillstånd att köttet endast räcker till den egna familjen, barnen och barnbarnen.

- Ofta förbjuder jaktföreningarnas avtal [med markägaren] all kommersiell jakt, säger Tikkunen.

Tiotusentals djur fälls per år

I höst beviljades 52 771 jakttillstånd, vilket är cirka 10 000 fler än i fjol. Ett tillstånd ger lov att fälla en fullvuxen älg eller två kalvar. Omkring hälften av tillstånden går åt på kalvar.

Omkring 100 000 jägare i jaktlag brukar delta i älgjakten om hösten. Det finns cirka 4 500 jaktföreningar i Finland, och de betalar ofta ersättning till markägare för att få jaga på deras marker.

Viltchef Körhämö påpekar att jägaren utför själva arbetet och ska därför få lön för mödan. Det uppstår också omkostnader för bland annat bränsle, vapen och tillstånd.

Diskussion om artikeln