Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Att andas i Delhi är som att röka två paket cigaretter om dagen

Från 2017
Uppdaterad 11.11.2017 16:05.
Yle Nyheter: Världens smutsigaste huvudstad - Spela upp på Arenan

Huvudvärk, hosta och irriterade ögon är några av symptomen som Delhiborna har klagat över de senaste dagarna. Under veckoslutet väntas den farliga smogen förvärras och sjukhusen förbereder sig för allt fler patienter med andningssvårigheter.

Birju Kumar ligger med en ansiktsmask på en av britsarna i Sir Ganga Ram-sjukhuset medan en läkare lyssnar på hans lungor.

- Det brände i halsen och jag fick inte luft. Men nu är det lite bättre då jag har fått en syremask, förklarar han för Reuters.

Skolorna har den här veckan varit stängda och människorna har uppmanats att hållas inomhus. På gatorna delar volontärer ut andningsskydd och läkarna i Delhi har utlyst hälsonödläge.

En indisk man motionerar i Delhi.
Bildtext En man motionerar i Lodhi Garden i Delhi med munskydd.

Enligt läkare har den giftiga luften samma effekt på hälsan som att röka 50 cigaretter om dagen.

Vid Sir Ganga Ram-sjukhuset försöker man nu göra plats för allt fler patienter med andningssvårigheter.

Läkaren Arvind Kumar säger till Reuters att New Delhi inte är en passande plats för människor.

- Under de senaste två åren har hälften av mina lungpatienter varit icke-rökare. Tidigare var nittio procent av lungcancerpatienterna rökare, säger Kumar.

På vissa ställen i New Delhi har luften varit så dålig att den inte har gått att mäta.

Världshälsoorganisationen (WHO) har satt ett gränsvärde på 25 för de farliga partiklarna av typen PM2,5 som är så små att de tränger in i lungorna och skadar både andningsorgan och hjärt- och kärlsystemen.

För några dagar sedan var värdet i Delhi över 1 000, allt över 300 är direkt hälsovådligt.

- Folk vänjer sig, säger Arvind Kumar. De anpassar sig, men till ett högt pris. Det kostar dem flera år av deras liv. Alla som andas den här luften lever kortare.

Barn spydde från fönstret på skolbussen

Giftig luft har varit ett akut problem i den indiska huvudstaden i flera år. Under vinterhalvåret är nivån av de farliga partiklarna nästan alltid över det tillåtna.

Tisdagens dramatiska förvärring beror på fuktiga vindar i kombination med kyligare väder. I flera delstater i norra Indien bränner bönderna sina åkrar vilket förvärrar situationen.

Volontärer delar ut gratis munskydd.
Bildtext Volontärer delar ut gratis munskydd åt invånarna i Delhi.

Skolorna stängdes i onsdag efter att vice regionchefen Manish Sisodia sade sig ha kört förbi en skolbuss och sett barn spy ut från fönstret. Efter det gav han enligt The New York Times order om att tusentals skolor skulle stängas.

Under veckoslutet klarnar det om skolorna hålls stängda ännu nästa vecka.

- Det är en grundrättighet, en mänsklig rättighet att få andas frisk luft, säger Delhibon Nikunj Pandey till AP. Hans ögon är röda och han bär ett tredubbelt andningsskydd.

Pandeyn beklagar sig över att han inte längre kan motionera utomhus utan att det börjar krampa i lungorna. Han är precis som många andra i Delhi trött på att myndigheterna inte gör tillräckligt för att bekämpa det återkommande problemet.

Från och med nästa vecka hade myndigheterna tänkt införa restriktioner för privatbilar men drog tillbaka förbudet på lördagen.

Trafiken är en av de stora bovarna i dramat och allt fler invånare har råd att köpa sig en egen bil. Varje dag rullar 1 400 nyregistrerade bilar och motorcyklar ut i Delhitrafiken. Fordonsparken uppgår redan till 8,5 miljoner.

Myndigheterna planerar nu att spruta vatten över Delhi från en höjd på hundra meter för att binda dammet. Metoden har inte använts tidigare och det är oklart hur stor del av Delhi som skulle omfattas av åtgärden.

Satellitbild över norra Pakistan och norra Indien.
Bildtext NASA:s satellitbild över norra Pakistan och norra Indien som är täckt av smog. Också Lahore i Pakistan lider av förorenad luft.

Delhi hör till de mest förorenade städerna i världen. Enligt The Guardian som publicerade en jämförelse i februari är den mest förorenade staden i världen är Zabol i Iran.

Delhi kommer på plats elva. I Zabol är PM2,5 värdet i genomsnitt på 217 mikrogram per kubikmeter.

Den mest förorenade storstaden i Europa är Warszawa med 26 mikrogram per kubikmeter. I Helsingfors är motsvarande värde 9.

Källa: The Guardian, The New York Times, Reuters, AP

Diskussion om artikeln